27 Ιουλίου 2011

Υπέρ του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ-Κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Με κρατούσα την πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι «η πολιτική για την ενέργεια πρέπει να γίνει βασικός άξονας για την ανάπτυξη και μοχλός για την έξοδο από την οικονομική κρίση», το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, συναντά ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» το νομοσχέδιο διότι «η ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και «μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικός τομέας για την ενεργοποίηση κεφαλαίων».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο ΙΤΟ (σ.σ. χαρακτηρίζεται δειλό και αναποτελεσματικό από τη ΝΔ) αλλά «η επιλογή αυτού του μοντέλου είναι μεταβατική, ώστε να γίνει στη συνέχεια το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατηρώντας τα δίκτυα στο κράτος». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει την πρότασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, εκτός ΔΕΗ.

Για το φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, ενώ αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από ευρύτερες αποφάσεις από γειτονικές χώρες, που η κυβέρνηση ελπίζει να είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι εκσυγχρονίζεται, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δυνατότητες εξόρυξης με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον και με την χρήση των καλύτερων μεθόδων.

Η ΝΔ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί «η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας», όπως ανέφερε ο Κώστας Χατζηδάκης, αλλά διατύπωσε ενστάσεις και αντιρρήσεις στα άρθρα για τα λατομεία, στις υπερεξουσίες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και στο μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, εμμένοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με στρατηγικό επενδυτή στις παραγωγικές λειτουργίες και την παραμονή των δικτύων στο κράτος. Κατήγγειλε επίσης κυβερνητική αδράνεια στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα της ΔΕΗ αφήνει όλα τα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς κόκκινες γραμμές.

Επίσης, ο κ. Μουσουρούλης αξιοποίησε τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση -με τη στάση της κας Διαμαντοπούλου και με το θέμα των ταξί- συνεχίζει ακάθεκτη τις καλοκαιρινές επιδείξεις ανευθυνότητας. Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ότι «η χώρα μας θα μείνει στα κρύα και ταραγμένα νερά του ναυαγίου».

«Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και αναφερόμενος στις διατάξεις για τη ΔΕΗ κατήγγειλε ότι «μεγάλο πάρτι και φαγοπότι», με την κυβέρνηση να «μοιράζει την πίτα στους ενδιαφερόμενους, με ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά εισοδήματα». Για την πολύμορφη ενίσχυση ιδιωτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες εκτίμησε ότι «ξεκίνησαν οι ξιφομαχίες συμφερόντων», ενώ για τον τομέα του Φυσικού Αερίου αναφέρθηκε στη διαπάλη ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη για τη Μεσόγειο. Τέλος για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παφίλης είπε ότι η κυβέρνηση «στρώνει το τραπέζι για να πέσουν οι μάσες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» και καταλόγισε τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση επειδή δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

«Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής δηλώνει και ο ΛΑΟΣ, με βασική όμως ένσταση και αντίρρηση, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αστέριο Ροντούλη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ. Προειδοποιεί, επίσης, ότι δεν πρέπει να περιληφθεί στις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και ζητεί να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά στον φυσικό μας πλούτο, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εμπράγματες εγγυήσεις.

«Ιερή συμμαχία καταστροφής που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, αλλά ψηφίζεται από κοινού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Παραδίδει όλο τον ενεργειακό πλούτο στα πιο άπληστα, κερδοσκοπικά και πολυεθνικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Όσο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι μολονότι η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά «αμερικανονατοϊκή» πολιτική δεν έχει απαιτήσει τη συνυπογραφή από την Τουρκία του δικαίου της θάλασσας.

«Έχουμε την προσδοκία μεγάλων επενδύσεων σε ένα σημαντικό τομέα, αυτό δεν το φοβόμαστε, αλλά θέλουμε και κανόνες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και χαρακτήρισε το πλαίσιο που θεσπίζεται για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων «ιστορικής σημασίας απόφαση της κυβέρνησης».