15 Ιουλίου 2011

Το ICTY ενέκρινε το αίτημα του Ρ. Κάρατζιτς να συζητήσει με τον Μίροσλαβ Τούτζμαν γιο του Φράνιο Τούτζμαν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ενέκρινε το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς να συνομιλήσει με τον γιο του πρώην προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν και πρώην επικεφαλής της κροατικής υπηρεσίας πληροφοριών (HIS), Μίροσλαβ Τούτζμαν.

Το ICTY ζήτησε από την κροατική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο Τούτζμαν θα συζητήσει με το νομικό σύμβουλο του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ζήτησε ακόμη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο Μίροσλαβ Τούτζμαν να εμφανιστεί στη συνάντηση, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει ο νομικός σύμβουλος του κατηγορούμενου για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και την 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο αίτημα που είχε καταθέσει προς το δικαστήριο το Σεπτέμβριο του 2010 υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής της κροατικής υπηρεσίας πληροφοριών γνώριζε για το λαθρεμπόριο όπλων προς τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου.

Ειδικότερα ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι «ο Τούτζμαν έχει δει τα έγγραφα που αφορούν τη συμφωνία με το Ιράν για την προμήθεια όπλων στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας με την σιωπηρή συμφωνία των ΗΠΑ και άλλων κρατών - μελών του ΟΗΕ, το άνοιγμα των θαλάσσιων και εναέριων διαδρόμων που ήταν αποκλεισμένοι και τη χρήση ανθρωπιστικών κομβόι για λαθρεμπόριο όπλων στη Βοσνία, καθώς και το είδος και την ποσότητα του οπλισμού που είχε διοχετευθεί παράνομα στη Βοσνία το 1994 και το 1995».

Οι δικαστές του ICTY στο αιτιολογικό της απόφασής τους, αναφέρουν ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες του κατηγορούμενου και του δικαστικού συμβουλίου για οικειοθελή συνεργασία του γιου του πρώην προέδρου της Κροατίας και ότι θεωρούν ότι οι πληροφορίες που μπορεί να λάβει ο Κάρατζιτς από τον Τούτζμαν σχετίζονται με την υπόθεση και την υπεράσπισή του.