14 Ιουλίου 2011

Η Ευρωζώνη και ο σύνδεσμος τραπεζών IIF διαπραγματεύονται για τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την FT Deutschland

Η Ελλάδα θα ανακάμψει μόνον όταν μειωθεί αισθητά το συνολικό της χρέος, είναι η κοινή διαπίστωση στην οποία έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών IIF (στον οποίο μετάχουν πάνω από 400 τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι μεταξύ άλλων και όλες οι μεγάλες Τράπεζες της Ελλάδας).

Στη βάση αυτή ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει συναινέσει να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφ. Financial Times Deutschland ‚FTD' (14.7.11) που επικαλείται σχετικό έγγραφο του ΙΙF. Το έγγραφο αυτό θα αξιοποιηθεί ως βάση για τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup έδωσαν προθεσμία στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν διάφορα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, θα οποία θα ενσωματωθούν στο πακέτο βοήθειας. Εκτιμάται ότι η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας. Μέχρι τώρα γίνονταν λόγος για 115 δις ευρώ στα οποία θα πρέπει τώρα να προστεθούν κάποιες δεκάδες δις επιπλέον, εκτιμά η FTD. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο έγγραφο του IIF αναφέρεται ότι απαιτούνται "επιπρόσθετα ποσά από τους ευρωπαίους φορολογούμενους" πέραν της μέχρι τώρα επίσημης στρατηγικής. Ωστόσο, τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και μεσοπρόθεσμα "μπορεί να προωθηθεί η πρόσβαση εκ νέου της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου".

Αναφορικά με τα μοντέλα που συζητούνται, όπως η επαναγορά ομολόγων ή η ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση της διάρκειάς τους, πρέπει να οδηγούν στη μείωση του συνολικού χρέους της χώρας. "Σχέδια τα οποία καλύπτουν μόνον την ανάγκη ρευστότητας της Ελλάδας χωρίς να μειώνουν το χρέος δεν επαρκούν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές", αναφέρει το έγγραφο του IIF. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφ. FTD, σε κύκλους της Ευρωζώνης γίνεται λόγος για μείωση του συνολικού χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από το 150% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 120%. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι αν δεν αν δεν υπάρξουν μέτρα, το ποσοστό του χρέους θα φράσει στο 172% το επόμενο έτος.