27 Ιουλίου 2011

Norwegian SWAΤ :) : Χάλασε το σκάφος της Αστυνομίας και πήγαν στο νησί με σκάφη πολιτών... πάλι καλά που δεν έκαναν κουπί

Ο επικεφαλής της ομάδας επέμβασης που συνέλαβε τον δράστη της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία δήλωσε "υπερήφανος" για την εργασία των ανδρών του, παρά τις επικρίσεις που δέχεται η αστυνομία ότι καθυστέρησε να επέμβει για να αποτρέψει το μακελειό στο νησί Οτόγια.

"Ήταν ιδιαίτερα συνετοί και απέδειξαν το κουράγιο τους", δήλωσε ο Χάαβαρντ Γκάασμπακ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης στο κέντρο του Όσλο και το νησί Οτόγια, συνελήφθη μία ώρα αφού η αστυνομία έλαβε την πρώτη ενημέρωση που αναφερόταν στο επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Οτόγια.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γκάασμπακ ανέφερε πώς έφτασε στο νησί μαζί με εννέα άνδρες και συνέλαβε τον δράστη. Η επιχείρηση της αστυνομίας καθυστέρησε καθώς το σκάφος της αστυνομίας έπαθε βλάβη, με αποτέλεσμα η ομάδα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει δύο σκάφη πολιτών, εξήγησε ο Γκάασμπακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το συμβάν καθυστέρησε την αστυνομία περίπου 10 λεπτά.

Ο Μπράιβικ παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση σχεδόν αμέσως μόλις η αστυνομία έφτασε στο νησί Οτόγια, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας.

Εντωμεταξύ η αστυνομία του Όσλο και αυτή της περιφέρειας όπου ανήκει το νησί Οτόγια θα λάβει 20 εκατομμύρια κορώνες (2,6 εκατομμύρια ευρώ) για τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε το κυριότερο συνδικάτο των αστυνομικών.

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να αποδεσμεύσει 20 εκατομμύρια κορώνες για να δημιουργήσουμε 100 νέες θέσεις εργασίας" που θα δοθούν "σε απόφοιτους της σχολής της αστυνομίας που μέχρι τώρα δεν έχουν βρει δουλειά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκρι Γιόρουν Χόλμεν, εκπρόσωπος του συνδικάτου των αστυνομικών.

"Αυτοί οι νέοι πόροι είναι πραγματικά απαραίτητοι. Οι αστυνομικοί του Όσλο και της περιοχής Νόρντε Μπούσκερουν (στην οποία ανήκει το νησί Οτόγια) είναι πολύ κουρασμένοι", πρόσθεσε.

Πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να διακόψουν την άδειά τους και να εργαστούν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο μετά τη διπλή επίθεση, επεσήμανε η Χόλμεν.