23 Αυγούστου 2011

Στα μουλωχτά μείωσαν στα 10 απ' τα 12 χρόνια διαμονής που χρειάζονταν για μόνιμη άδεια διαμονής

Με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποδείξει ότι δικλείδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, του νομοσχεδίου για τις άδειες παραμονής των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας.

Αντιδράσεις προκάλεσε ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο αριθμός των ετών (από 12 σε 10) συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να λήξει το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τους απεργούς πείνας της Υπατίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και εισηγητής της ΝΔ , Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους κάθε λογής ‘συμπαραστάτες’ των λαθρομεταναστών της Υπατίας».

Έτσι, η ΝΔ καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, ζητώντας όχι απλώς την απόσυρση της τροποποίησης που μειώνει το χρόνο προηγούμενης διαμονής στη χώρα από δώδεκα σε δέκα χρόνια, αλλά την κατάργηση και της δωδεκαετίας και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, που προέβλεπε ο νόμος 3386/05, δηλαδή, μόνο σε όσους έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Κατά των νέων ρυθμίσεων δήλωσε ο ΛΑΟΣ, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μη μαζικές νομιμοποιήσεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια μετά και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

«Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι για να γίνει τυπικά αποδεκτή η αίτηση του ενδιαφερομένου πρέπει, πέρα από τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που μπορούν να πιστοποιήσουν την 10ετή παραμονή του, να αποδείξει ότι έχει και ουσιαστική σχέση με τη χώρα.