20 Αυγούστου 2011

Κοντά στη Τρίπολη η Λίβυοι αντικαθεστωτικοί... αλλά αυτό τ' ακούμε 6 μήνες τώρα...

Ένα βήμα από την Τρίπολη βρίσκονται οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών οι οποίες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τις πόλεις Ζλιτάν και Ζαουίγια με την τελευταία να απέχει μόλις 40χλμ από την Τρίπολη.

Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι ο Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, σημαίνον στέλεχος του καθεστώτος Καντάφι, εγκατέλειψε την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε χθες 14 στρατιωτικούς στόχους στα περίχωρα της Τρίπολης.

Εν τω μεταξύ νέες σφοδρές ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χτες το πρωί την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, ενώ τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το κέντρο της πόλης. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Τρίπολη με το αεροδρόμιο. Στόχος των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ ήταν για άλλη μια φορά το κτιριακό συγκρότημα του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, από τις επιδρομές καταστράφηκε το σπίτι του Αμπντάλα αλ Σενούσι, γαμπρού του Καντάφι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλε κλιμάκιο στην πρωτεύουσα, προκειμένου να επισκεφθεί τοποθεσίες που έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ και στις οποίες φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι, καθώς και δύο φυλακές στην Τρίπολη.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως η εντεινόμενη κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει επιφέρει μια «γρήγορη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» σε αρκετές πόλεις της χώρας. Υποστήριξε πως είναι «ανήσυχη από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εγκαταστάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών δέχονται επιθέσεις από οπλοφόρους».