Μεγάλες δυσκολίες να πληρώσουν όχι μόνο το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα αλλά ακόμη και το λογαριασμό του νερού και της ΔΕΗ αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων εξαιτίας της κρίσης.
Σημαντικά αυξημένος είναι και ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που προτιμούν να εκχωρήσουν τα ανεξόφλητα ενοίκια στο Δημόσιο για να γλιτώσουν τη φορολογία εισοδήματος για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.
Οπως προκύπτει μόνο από τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Αθηνών μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν εκδικαστεί 1.315 διαφορές απόδοσης μισθίου, όταν πέρυσι, καθ' όλο το έτος, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στις 1.736. Με άλλα λόγια, το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε περίπου στις 145 εκδικάσεις διαφορών το μήνα, ενώ φέτος ανέβηκε στις 188 μηνιαίως. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 30%.
Αυξημένος κατά 17% είναι και ο αριθμός διαταγών απόδοσης μισθίου που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2011, σε σχέση με το 2010. Φέτος η αναλογία, μέχρι στιγμής, είναι στις 152 διαταγές το μήνα -μέχρι το τέλος Ιουλίου, έφτασαν τις 1.065- όταν πέρυσι συνολικά είχαν εκδοθεί 1.553 διαταγές απόδοσης μισθίου. Παρόμοια είναι η εικόνα και με βάση τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Πειραιά, το οποίο είχε χειριστεί μέχρι τις αρχές του Ιουλίου 146 υποθέσεις που σχετίζονται με μισθώσεις και πέρυσι συνολικά 217.
Από την άλλη, οριακά μειωμένος είναι ο αριθμός των σχετικών αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Φέτος, εξέδωσε 1.422 αποφάσεις έναντι 1.576 το περυσινό 7μηνο. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Ευθύμιος Πρεκετές, ο αριθμός των αποφάσεων για έξωση, οι οποίες έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενδεχομένως να ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι ενοικιαστές αποχωρούν από το ακίνητο μόλις εκδοθεί η απόφαση.
Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από την πλευρά τους, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής ενοικίων προτιμούν είτε τον εξώδικο συμβιβασμό είτε την πιο σύντομη διαδικασία, που είναι αυτή της έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου, καθώς σε περίπτωση που πάνε σε δίκη, η καθυστέρηση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, στις περισσότερες περιπτώσεις η δικάσιμος ορίζεται έπειτα από ένα χρόνο, με τον κίνδυνο έτσι οι ιδιοκτήτες να έχουν επί μακρό χρονικό διάστημα δεσμευμένο το ακίνητό τους, χωρίς να εισπράττουν ενοίκια. Πρωτοφανές, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, είναι το φετινό κύμα εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να αποφύγουν την αντίστοιχη καταβολή φόρου εισοδήματος, όταν συνειδητοποιούν ότι η είσπραξη του οφειλόμενου ποσού οδηγείται σε αδιέξοδο ή καθυστερεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, αρκετά διαδεδομένο είναι πλέον και το φαινόμενο ενοικιαστών που αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και των κοινοχρήστων, ακόμη και από την πρώτη μέρα που εγκαθίστανται σε ένα γραφείο, ένα κατάστημα ή ένα σπίτι, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να καλείται να πληρώσει συσσωρευμένα χρέη.