Αγαπητά blog Taxalia και Δεξί X-Trem
Συμμετείχα και εγώ στον διαγωνισμό του Ινστιτούτου Νεολαίας για τις Θυρίδες Επιχειρηματικότητας, και επιβεβαιώνω ότι αυτό που έγινε συνιστά τεραστίου μεγέθους σκάνδαλο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, επιτρέποντάς μου να σας παραθέσω τα γεγονότα παράλληλα με την δική μου εμπειρία από τον “διαγωνισμό” (τα εισαγωγικά για ευνόητους λόγους…!)
Στην προκήρυξη ζητούνταν (στο κομμάτι που με ενδιέφερε – γιατί η προκήρυξη περιελάμβανε και άλλες θέσεις), 66 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ως Συντονιστές και Σύμβουλοι για την υποστήριξη των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Και τι θα κάνουν οι Θυρίδες Επιχειρηματικότητας? Σύμφωνα με την προκήρυξη, «μέσω των θυρίδων θα παρέχονται πληροφορίες και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ενδιαφερομένους (δηλαδή σε νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα), θα σχεδιάζονται εκδηλώσεις και ημερίδες δικτύωσης, καθώς επίσης και ενημερωτικές εισηγήσεις σε δομές του εκπαιδευτικού συστήματος».
Έχοντας πτυχίο, μεταπτυχιακό και πάνω από 10 χρόνια εργασιακής εμπειρίας ως σύμβουλος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα πάνω σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο (business plans, marketing plans, συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, επιδοτούμενων προγραμμάτων κλπ.), θεώρησα ότι έχω τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και τις γνώσεις για τις ζητούμενες θέσεις και αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή.
Η πρώτη μου έκπληξη ήρθε στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των αιτήσεων: μόνο μερικά πεδία στα οποία ζητούνταν τα προσωπικά στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ κλπ.), ένα μόνο πεδίο στο οποίο δήλωνες το πτυχίο σου (δεν υπήρχε άλλο πεδίο – μόνο ένα πτυχίο μπορούσες να δηλώσεις, ας είχες δύο πτυχία και τρία μεταπτυχιακά!!!), κανένα πεδίο για να δηλώσεις Επαγγελματική Εμπειρία, και τέλος ένα πεδίο με τίτλο «Λοιπά Στοιχεία» στο οποίο έβαζες ότι ήθελες! Στο πεδίο αυτό εγώ προσπάθησα να χωρέσω όλα τα στοιχεία του βιογραφικού μου (εκπαίδευση, εργασιακή εμπειρία, λοιπά προσόντα κλπ.)!
Μετά από μερικές ημέρες, ειδοποιήθηκα μέσω e-mail και SMS (σε αυτό πάντως τους παραδέχομαι!), ότι δικαιούμαι να λάβω μέρος στο επόμενο μέρος του διαγωνισμού, δηλαδή στο «Τεστ Δεξιοτήτων». Όταν, την ίδια μέρα, πήρα τηλέφωνο στο Ινστιτούτο Νεολαίας και ζήτησα να μάθω τί περίπου θα περιλαμβάνει το τεστ και σε τι θα εξεταστώ, μου απάντησαν επί λέξει «δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε».
Ξαναδιαβάζω την προκήρυξη και το σημείο που αναφέρει ποια θα είναι τα καθήκοντα των Συντονιστών και των
- Ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικό με το νομικό και διοικητικό πλαίσιο που αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τις πηγές χρηματοδότησης, το φορολογικό πλαίσιο που διέπει κάθε είδος επιχείρησης κλπ.
- Προαξιολόγηση επιχειρηματικών ιδεών
- Υποστήριξη στην ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και πλάνου μάρκετινγκ
- Συμβουλευτική υποστήριξη αναφορικά με τις ενέργειες και τα βήματα που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Παρακολούθηση και καταγραφή της επιχειρηματικής εξέλιξης των νέων υποστηριζόμενων επιχειρηματιών
- Διενέργεια δράσεων ενημέρωσης και παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης.
Υπέθεσα λοιπόν, ότι το τεστ θα περιέχει ερωτήσεις που να έχουν σχέση με τα παραπάνω θέματα, και γεμάτος αισιοδοξία, κάθισα το απόγευμα της Παρασκευής στον υπολογιστή μου, για να δώσω το τεστ διάρκειας 35 λεπτών. Με το αντίκρισα τις ερωτήσεις, δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω από τα νεύρα μου: ασκήσεις μαθηματικών, τριγωνομετρίας κλπ, δηλαδή ερωτήσεις παντελώς άσχετες με το αντικείμενο και τα καθήκοντα των θέσεων που προκηρύχθηκαν!!!
Μέσα στα νεύρα μου, προσπάθησα με χαρτί, μολύβι, κομπιουτεράκι και ότι θυμόμουν από το σχολείο (!) και θεωρώ ότι κατάφερα να απαντήσω σωστά σε αρκετές από τις 25 ερωτήσεις, αλλά το όριο των 35 λεπτών (ήτοι 84 δευτερόλεπτα για κάθε ερώτηση) ήταν πολύ μικρό και ειδικά στις τελευταίες ερωτήσεις απάντησα στην τύχη.
Χθες λοιπόν, Δευτέρα 1 Αυγούστου, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας τα αποτελέσματα του τεστ (Παρασκευή βράδυ το τεστ – Δευτέρα πρωί τα αποτελέσματα, και εδώ τους παραδέχομαι!!!). Η βαθμολογία μου ήταν περίπου στη μέση και όχι στις πρώτες θέσεις, που θα προχωρούσαν στο επόμενο στάδιο του «διαγωνισμού», δηλαδή την συνέντευξη. Επειδή ήθελα να δω σε ποιες ερωτήσεις απάντησα λάθος, μπήκα ξανά στο σύστημα, όπου το μόνο που μπορούσα να δω είναι ο κωδικός της κάθε ερώτησης και ο κωδικός της απάντησης που έδωσα (π.χ. ότι στην ερώτηση 135 απάντησα Β). Πουθενά δεν υπήρχαν οι ερωτήσεις με τον κωδικό και την πλήρη διατύπωσή τους και τις σωστές απαντήσεις!!! Και από την στιγμή που δεν έχεις στα χέρια σου τις ερωτήσεις με τις σωστές απαντήσεις για να τα αντιπαραβάλλεις με αυτά που απάντησες, ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις ένσταση!!! (η οποία, σημειωτέον, υποβάλλεται εντός τριών ημερών και απαιτεί παράβολο 50 ευρώ!!!)
Όπως ήταν φυσικό, προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το Ινστιτούτο. Από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Τρίτης, τα τηλέφωνα ήταν κατειλημμένα (ή μήπως κατεβασμένα…?), ενώ το ίδιο ίσχυε και για το fax τους…. Η τελευταία μου προσπάθεια να τους στείλω fax ήταν στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης, όπου έβγαινε το μήνυμα «Η τηλεφωνική σύνδεση που καλείτε δεν είναι εφικτή για τεχνικούς λόγους», για…. ευνόητους λόγους θα προσέθετα εγώ!
Τελικά έστειλα e-mail σε μια διεύθυνση που βρήκα στην ιστοσελίδα τους, αλλά επειδή η εμπειρία μου τόσα χρόνια λέει ότι μόνο τα γραπτά-έντυπα μένουν και αποδεικνύονται, αύριο θα τους στείλω και συστημένη επιστολή, ενώ είμαι αποφασισμένος να το τραβήξω όπου πάει (εξώδικα, αγωγές κλπ.).
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1) Τι σχέση έχουν οι ερωτήσεις του τεστ με τις προκηρυχθείσες θέσεις? Δηλαδή, από το αν μπορεί κάποιος να λύσει επιτυχώς σε ελάχιστο χρόνο κάποιες ασκήσεις μαθηματικών, κρίνεται ότι μπορεί να προσφέρει ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ συμβουλευτικές υπηρεσίες και να δώσει συμβουλές σε νέους για το πώς θα στήσουν την δική τους επιχείρηση??? Ποιοί αποφάσισαν και με ποια κριτήρια αυτές τις ερωτήσεις?
2) Πώς διασφαλίστηκε η διαφάνεια του διαγωνισμού, από τη στιγμή που ο καθένας μπορούσε να έχει από δίπλα του βιβλία, βοηθήματα, φίλους, καθηγητές κλπ., και πώς διασφαλίζεται ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι εξετάστηκαν σε ίδιας δυσκολίας θέματα???
3) Για ποιόν λόγο δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι ερωτήσεις με τις σωστές απαντήσεις, έτσι ώστε ο καθένας να δει τι έγραψε και να κρίνει εάν πρέπει να υποβάλλει ένσταση?
4) Για ποιόν λόγο τα τηλέφωνα και τα fax του Ινστιτούτου είναι «κατεβασμένα»???
Αυτά όσον αφορά το τεστ, γιατί αν πιάσουμε και την τρίτη φάση του διαγωνισμού (συνέντευξη), θα γράψουμε άλλα τόσα!!!
Γ. Κ.