Σχετικά με τις νέες εγγραφές επιχειρήσεων, την κυβερνητική ανακοίνωση διαψεύδουν ουσιαστικά, όχι μόνο η κοινή εντύπωση, αλλά και τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία που η ίδια επικαλείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, οι εγγραφές κατ’ έτος μειώνονται σταθερά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ το 2010 και το 2011 υπάρχει μια σαφής ποιοτική διαφορά μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων. Η δε ελάχιστη διαφοροποίηση μεταξύ του 2010 και του δευτέρου τριμήνου του 2011 συνδέεται τεχνικά με το νέο σύστημα σύστασης εταιρειών μέσω ΓΕΜΗ και, πάντως, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.
(στοιχεία Μητρώων Επιμελητηρίων)
|
Όσον αφορά στην παράταση που δίνεται στο πρόγραμμα για την αγορά πρώτων υλών του ΕΤΕΑΝ, λόγω της δήθεν επιτυχίας του να δώσει εγγυήσεις σε 1.560 επιχειρήσεις εντός ενός έτους για δάνεια ύψους 102 εκατ. ευρώ, τα στοιχεία υπογραμμίζουν το αντίθετο:
Χαρακτηριστικά, υπενθυμίζεται ότι το 2009, το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις για 54.000 δάνεια, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 50 φορές πάνω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα! Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το Μάρτιο 2010, το ΕΤΕΑΝ θα κάλυπτε συνολικά δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις, ύψους 2 δισεκ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2011. Είναι γιγαντιαία, λοιπόν, η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.
Δάνεια ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ – Απόσταση λόγων και πράξεων
|
Δεν ζητάει ασφαλώς κανείς από την κυβέρνηση να κάνει θαύματα. Το ζητούμενο όμως είναι να εγκαταλείψει τη διαφήμιση ανύπαρκτων επιτυχιών και να επικεντρωθεί στην παραγωγή όσο πιο ουσιαστικού έργου γίνεται για την αγορά και για τον τόπο.
ΝΔ