19 Αυγούστου 2011

Να και μια καλή είδηση απ' το ΠΑΣΟΚ για όσους περιμένουν επιστροφή φόρου: "Παγώνουν οι επιστροφές φόρου"

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που εμφανίζουν υψηλές επιστροφές φόρου, κυρίως άνω των 1.500 ευρώ, ξεκινά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο να περιορίσει τα φαινόμενα παράνομων επιστροφών που προέρχονται από απόκρυψη εισοδημάτων.

Αν και η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προχωρά, η επιστροφή φόρου βεβαιώνεται από την εφορία, αλλά τελικά δεν καταβάλλεται. Ο λόγος; Ότι η εφορία «καίγεται» αυτή τη φορά, περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν, να ψάξει πριν πληρώσει στο φορολογούμενο τα λεφτά. Πρώτοι στη λίστα, όσοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους μέσω του «taxisnet» και τους προέκυψε να πάρουν πίσω μεγάλα ποσά επιστροφής φόρου, 1.500 ή και 5.000 ευρώ και άνω. Πιθανότατα να κληθούν και όσοι εισέπραξαν ήδη τα λεφτά τους.

Ένας στους τρεις πολίτες είχε ξαφνικά φέτος μεγάλη επιστροφή φόρου εισοδήματος. Η εξέλιξη αυτή έχει σκορπίσει πανικό στο οικονομικό επιτελείο, που καλείται τώρα να πληρώσει χρήματα που δεν έχει στους πολίτες. Φέτος το κράτος πληρώνει 15% περισσότερα για επιστροφές φόρων από κάθε άλλη χρονιά. Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο απαγορεύει στο κράτος να «τρενάρει» τις βεβαιωμένες οφειλές του για περισσότερες από 90 μέρες.

Για να αποφύγει να τα πληρώσει ή για να καθυστερήσει κάπως την πληρωμή, η Εφορία θα καλεί τον πολίτη για έλεγχο. Ακόμα και αν δεν ελεγχθούν όλοι, θα χρειαστεί να περιμένουν για μήνες για να εισπράξουν τα χρωστούμενα της εφορίας.

Για τις μαζικές επιστροφές φόρων, ως έναν βαθμό ευθύνεται το μέτρο των αποδείξεων, αφού οι πολίτες δικαιούνται να λάβουν τώρα την ανταμοιβή τους, για τις αποδείξεις που μάζευαν πέρυσι. Το δημόσιο κέρδισε πολλά από αύξηση στις εισπράξεις ΦΠΑ που αλλιώς δεν θα είχε, εν μέσω κρίσης. Αλλά δεν έχει και τρόπο να ελέγξει αν οι φορολογούμενοι «φουσκώνουν» τις δαπάνες με αποδείξεις που πληρώνουν, για να βγάλουν έξτρα χρήματα από το κράτος.

Επιπλέον, στη διάρκεια του 2010, από τα μέσα της χρονιάς κυρίως και μετά, εκατομμύρια συνταξιούχοι, μισθωτοί, εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα , είδαν το μισθό τους να μειώνεται δραστικά ή και να χάνεται τελείως για όσους απολύθηκαν.

Όλοι αυτοί δικαιούνται και εισπράττουν τώρα πίσω τις υψηλές κρατήσεις φόρου που γίνονταν πάνω στους μισθούς τους, στις αρχές του χρόνου και πριν να μπει η χώρα στη Μνημόνιο.

Στις περιπτώσεις αυτές, ειδικά η εφορία, δεν έχει και πολλά να ελέγξει, παρά μόνο να αναβάλει για λίγο καιρό ακόμα την πληρωμή στο φορολογούμενο του ποσού που δικαιούται…