23 Αυγούστου 2011

Φούλ επίθεση απ' τη ΝΔ τις επόμενες εβδομάδες

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/7095.jpgΣτη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λ. Συγγρού για τον σχεδιασμό της ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το σύνθημα για κατά μέτωπο επίθεση στον πρωθυπουργό αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τον οποίο υπάρχουν πολλοί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο που βλέπουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πάρει το «δαχτυλίδι» από τον κ. Παπανδρέου, παρά τα όσα είπε ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξή του ότι δεν δίνει δαχτυλίδια [δεν δίνει δαχτυλίδια ο άνθρωπος που προσκύνησε τον Σημίτη για να πάρει το δαχτυλίδι... αλλά μακάρι να ήταν αυτό το πιο χοντρό ψέμμα του...].

Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο εάν και φέτος στη Θεσσαλονίκη η συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ θα ξεκινήσει με σποτάκι ανάλογο με αυτό που μεταδόθηκε πέρσι με δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, εντούτοις η απόφαση της Λ. Συγγρού να εμπλακεί στις διαρροές που έγιναν για το εάν θα μιλήσει ή όχι ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο, δείχνει ότι πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει συνθήκες προεκλογικού κλίματος στη ΔΕΘ, κάνοντας πολύ δύσκολη την παρουσία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Αν και η ΝΔ επισήμως, δια του Ανδρέα Λυκουρέντζου, έσπευσε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται υπό τον φόβο των επεισοδίων, ωστόσο, πολιτικά ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο «δώρο» από αυτό που του έκαναν με τη διαρροή ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει εάν θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «καταρρέουσα που βλέπει ως εφιάλτη τη ΔΕΘ απαξιώνοντας τον θεσμό μέσα στον πανικό της», σε μία δήλωση που είχε προφανή στόχο να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δεν το κλείνει επισήμως με μία ρητή δήλωση για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

«Βομβαρδισμός» ανακοινώσεων κατά Βενιζέλου

Το δεύτερο μέτωπο, το οποίο συντηρεί η ΝΔ είναι αυτό με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως αργά η γρήγορα στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν εξελίξεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών να θέλει να επιβεβαιώσει και επισήμως τον τίτλο του «νούμερο δυο».

Μάλιστα, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε αρκετούς «γαλάζιους» η χθεσινή δήλωση Βενιζέλου ότι έχει θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική του προοπτική αναλαμβάνοντας, χωρίς να το θέλει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας στη δυσκολότερη για τη χώρα συγκυρία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος μιλά για «προσωπική επίθεση» που δέχεται από τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει πρωθυπουργός.

Η ΝΔ αναμένεται να κορυφώσει την επίθεσή της στοχεύοντας σε τρία σημεία:

-Στο θολό τοπίο που δημιουργείται με τον ΦΠΑ. Με τον πρόεδρο της ΝΔ να επιμένει σε συνολική μείωση των συντελεστών, όπως ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

-Στα νέα μέτρα που για τη ΝΔ παραμένουν στο τραπέζι όσο η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, όπως είχε προειδοποιήσει ο κ. Σαμαράς από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

-Στο θέμα των εγγυήσεων μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία. Η ΝΔ μιλά για «γκάφα Βενιζέλου» και για «αντίδραση που έρχεται εκ των υστέρων και αφού έχει ήδη ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στο Eurogroup».

Ρήγμα (;) στην παιδεία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και ΝΔ αναζητούν σημεία σύγκλισης μέσω του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, του οποίου η συζήτηση ξεκινά σήμερα στη βουλή.

Ωστόσο, παρά το καλό κλίμα που είχε επικρατήσει στη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Άννα Διαμαντοπούλου, η ΝΔ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου με αιχμή την εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων.

Στη Λ. Συγγρού έγινε χθες εκτενής συζήτηση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ στη βουλή, εντούτοις ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, παραπέμποντας στις 12 προτάσεις που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ηγεσία του υπουργείου.

Ενδεικτική του κλίματος, πάντως, είναι η πολύ σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της με το νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης.

real.gr