10 Αυγούστου 2011

Νέος ρώσικος υπερπύραυλος εκτοξευόμενος από υποβρύχιο, μπορεί να "τρυπίσει" την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

A Delta IV class submarineΤο νέο ρώσικο υπερόπλο είναι ο πύραυλος Liner που μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχιο, με ακτίνα δράσης και δύναμη πυρός τέτοια που ξεπερνάει όλα τα αμυντικά μοντέλα των υπολοίπων (αντιπάλων;) κρατών.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Liner που εκτοξεύεται από υποβρύχιο (submarine-launched ballistic missile -SLBM) μπορεί να φέρει μέχρι και 12 πυρηνικές κεφαλές τύπου MIRV και έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης απ' όλους τους πυραύλους (με κίνηση μέσω υγρού καυσίμου) που διαθέτουν οι ΗΠΑ η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα, όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρία Makeyev State Rocket Center. Είναι πολύ ευέλικτος όσον αφορά τη δύναμη πυρός του καθώς μπορεί να φέρει διαφορετικού τύπου κεφαλές με διαφορετικές δυνατότητες.

Η εταιρία πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος, που δοκιμάστηκε πρώτη φορά στις 20 Μαίου, θα παρατείνει τη χρήση των υποβρυχίων κατηγορίας Delta IV,μέχρι το 2030 τουλάχιστον.

Η Ρωσία διαθέτει 7 υποβρύχια της συγκεκριμένης κατηγορίας που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους SLMBs Sineva. Ο πύραυλος Liner είναι μια άκρως βελτιωμένη έκδοση των Sineva.

Για τον πύραυλο Liner δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες αλλά είναι γνωστό ότι οι προκάτοχοί του Sineva έχουν ακτίνα δράσης 12,000 χλμ., βάρος εκτόξευσης 2.8 τόνους και μπορούν να εκτοξευθούν από βάθος 55 μέτρων.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί πυραύλους που κινούνται με υγρό καύσιμο. Όλες οι άλλες χώρες προτιμούν το στερεό καύσιμο μιας και επιτρέπει την κατασκευή απλούστερων και φθηνότερων πυραύλων.

Και η Ρωσία έχει σε εξέλιξη σχέδιο κατασκευής πυραύλων που κινούνται με στερεά καύσιμα. Είναι ο πύραυλος Bulava που σχεδιάστηκε για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου Βorey και μετά από πολλές καθυστερήσεις μπήκε στο στάδιο των δοκιμών με πολλές επιτυχημένες δοκιμές τους περασμένους μήνες.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι μεταξύ των δύο ειδών πυραύλων υπάρχει ανταγωνισμός. "Ο Bulava, που είναι παρόμοιος με τον αμερικανικό Trident δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον Sineva και τον Liner, μιας και μόνο τέτοιους είδους πύραυλοι που κινούνται με υγρά καύσιμα μπορούν να εκτοξεύσουν μεγάλη δύναμη πυρός σε μεγάλες αποστάσεις λέει ο στρατιωτικός αναλυτής Igor Khokhlov.

"Υποβρύχια εξοπλισμένα με τέτοιους πυραύλους μπορούν να δράσουν από ρώσικα χωρικά ύδατα προστατευόμενα από τη ρώσικη αεροπορία και ναυτικές δυνάμεις επιφάνειας. Ταυτόχρονα μπορούν να φέρουν και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που τους επιτρέπει να "τρυπίσουν" την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ αφού μπορούν να την φέρουν στα όριά της λόγω της δύναμης πυρός και των 12 κεφαλών που διαθέτουν" εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής.

Η κατασκευή βαριών πυραύλων SLBMs, κινούμενων με υγρό καύσιμο, είναι πολύ δύσκολη επιστημονική υπόθεση, την οποία η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι τώρα και καμία άλλη τεχνολογία δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα" προσθέτει ο Khokhlov.