10 Αυγούστου 2011

Μ. Κυπριανού (πρώην ΥΠΕΞ Κύπρου): Χάλκευσε έγγραφα σχετικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση

http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D,-%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82.gifΠροσθήκη, υπέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών, σε επίσημο πρακτικό για τα εκρηκτικά

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι πολιτικές παρενέργειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση και την καταστροφή της υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναμένεται να κληθεί, ίσως σήμερα, σε ανάκριση από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της κυπριακής αστυνομίας σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση χάλκευσης εγγράφων σχετικών με τη διαχείριση των εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί από ιρανικό πλοίο με προορισμό τη Συρία.

Χθες η εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε ότι οι αστυνομικοί ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση «έδεσαν» υπόθεση χάλκευσης πρακτικών που είχαν τηρηθεί σε σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο προς συζήτηση της επικινδυνότητας του φορτίου, με ύποπτο τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών και τηρήθηκαν ξεχωριστά πρακτικά. Η εφημερίδα απέκτησε τα δύο πρακτικά και τα δημοσίευσε στις 13 Ιουνίου, δύο μέρες μετά την έκρηξη, εντοπίζοντας τις διαφορές τους στο κρίσιμο σημείο της επικινδυνότητας του φορτίου και κατά τρόπο που αμβλύνονταν οι όποιες ευθύνες πιθανόν να είχε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολούθησε αστυνομική ανάκριση, κατά την οποία η πρακτικογράφος του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι αλλοίωσε το πρακτικό μετά την έκρηξη, κατόπιν οδηγιών που πήρε από ανώτερό της, τον οποίο και κατονόμασε. Αρχικά η πρακτικογράφος είχε αρνηθεί και είπε πως πέταξε τις σημειώσεις που είχε κρατήσει μετά τη δακτυλογράφηση των πρακτικών. Με νεότερη κατάθεσή της παραδέχτηκε την αλλοίωση και παρουσίασε στην αστυνομία και τις σημειώσεις της.

Συγκεκριμένα, στο πρακτικό του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί και «απόρρητο», προστέθηκε μια παράγραφος που αποδίδει στον Μάρκο Κυπριανού τα ακόλουθα:

«Το πρόβλημα, τόνισε, παραμένει η ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να επικεντρωθούν όλοι στα θέματα ασφαλείας και να υπάρξει εκτίμηση για τη σταθερότητα της πυρίτιδας».

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός επιβεβαίωσε εμμέσως το σχετικό δημοσίευμα, όμως έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν πληροφορίες από το ανακριτικό έργο για να μη διευκολύνουν τους υπόπτους να παρεμβαίνουν στις ανακρίσεις.

Η χάλκευση απόρρητου εγγράφου, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Κύπρου, επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια. Χθες έγινε σύσκεψη των ανακριτικών αρχών υπό την προεδρία του γενικού εισαγγελέα, κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα της χάλκευσης του εγγράφου που αντιμετωπίζεται πλέον ως ποινικό αδίκημα, ανεξαρτήτως της πορείας των ποινικών ανακρίσεων για τις ευθύνες της καταστροφής.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις αυτές η οικογένεια του πλοιάρχου Αντρέα Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν ένα από τα 13 θύματα της καταστροφής, εξέφρασε διά των δικηγόρων της την ανησυχία της για το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις αυτές δεν έγιναν συλλήψεις, καθώς και για το γεγονός ότι πολλοί από τους πιθανούς ενόχους βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους.

enet.gr