Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη 42χρονης υπηκόου Τουρκίας στις γερμανικές δικαστικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις.
Η 42χρονη συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του περασμένου μήνα, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των γερμανικών αρχών.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία. Πιο ειδικά, οι πράξεις που της αποδίδονται αφορούν τη συλλογή χρημάτων, κατά την τελευταία 8ετία, για την ενίσχυση του ένοπλου αγώνα της εν λόγω οργάνωσης.
Κατά την απολογία της, η 42χρονη, που ήδη έχει υποβάλει αίτημα στις ελληνικές αρχές για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις πράξεις που της καταλογίζονται, τονίζοντας μάλιστα ότι το επίμαχο διάστημα δε ζούσε στη Γερμανία.
Εξέφρασε δε την ανησυχία της ότι τυχόν έκδοση στη Γερμανία ανοίγει το δρόμο για την απέλασή της στην Τουρκία. «Τα τελευταία χρόνια έχουν απελαθεί δεκάδες αγωνιστές από τη Γερμανία στην Τουρκία ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς δίκες εναντίον αγωνιστών της Τουρκίας, πάντα με την απειλή της απέλασής τους», ανέφερε σε υπόμνημα που κατέθεσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για την πολιτική και συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξε κατά το παρελθόν στη χώρα της, για την οποία, μάλιστα, έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.
Κατά τη δημόσια συνεδρίαση για την υπόθεση κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο βουλευτής του ΣΥΝ Αναστάσιος Κουράκης και ο γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την πολιτική δράση της 42χρονης.
Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου κατά την αγόρευσή του πρότεινε την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης, ενώ οι δικαστές διέκοψαν για αύριο τη διαδικασία, οπότε θα ανακοινώσουν την απόφαση.
Η 42χρονη συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 50χρονο συμπατριώτη της, σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, μετά από πληροφορία ότι αποθήκευαν σε δύο σπίτια όπλα. Από τις έρευνες ωστόσο δεν προέκυψε κάτι τέτοιο και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο τούς αθώωσε για την κατοχή πλαστών εγγράφων, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολιτικά διωκόμενοι στη χώρα τους και η χρήση πλαστών διαβατηρίων χαρακτηρίστηκε ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο, ο 50χρονος ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2004 αναμένοντας την απόφαση για την αίτηση πολιτικού ασύλου που υπέβαλε, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με το σκεπτικό ότι γνώριζε πως η πολιτική σύντροφός του διώκεται στη Γερμανία.