16 Αυγούστου 2011

Μέρκελ-Σαρκοζί: Ξεχάστε λαμογιές τύπου "Ευρωομόλογο" σφίξτε τους κώλους σας και δουλέψτε

http://www.n24.de/media/_fotos/1politik/2011/august_2011/110816/sarkozy_476_afp_HOME_Medienschau.jpgΜετά τη συνάντηση ο Σαρκοζί δήλωσε: Εργαζόμαστε για μια φιλόδοξη κοινή ευρωπαϊκή πρόταση που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Θα προτείνουμε μια πραγματική "οικονομική κυβέρνηση", όπου θα συμμετέχουν οι 17 αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης και θα προτείνουμε τον Ρομπάι σαν πρώτο Πρόεδρο του οργάνου με θητεία 2,5 χρόνια.

Θα ζητηθεί από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ να θέσουν το έλλειμμα ως συνταγματικό κανόνα μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών το Σεπτέμβριο, ενώ από το 2013 θα εναρμονίσουν τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και θα επιμείνουν να έχουν 'ολες οι χώρες κανόνες για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε: Η Γερμανία και η Γαλλία αισθάνονται την υποχρέωση να εξασφαλίσουν ένα ισχυρό ευρώ. Είμαι πεπεισμένη ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς θα αποκατασταθεί. Τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στην πολιτική των προϋπολογισμων τους Η αλληλεγγύη είναι κάτι που δίνεται πάντα υπό όρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των παραβατών των ορίων του ελλείμματος. Το όργανο της οικονομικής διακυβέρνησης θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο και βασικά στοιχεία του συμφώνου σταθερότητας, πρέπει να τηρούνται. Μπορούμε να αποκαλούμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο"

Απαντώντας ρε ερώτηση για τα ευρωομόλογα ο Σαρκοζί είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Μέρκελ έχουν ακριβώς την ίδια θέση για το θέμα των ευρωομολόγων: τα ευρωομόλογα δεν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έλεγχο των χρεών και δεν είναι κάτι που εξετάζεται προς το παρόν μιας και οι Κυβερνήσεις Γαλλίας Γερμανίας δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε έκδοσή του. Συμπλήρωσε όμως ότι μπορεί να φανταστεί την έκδοσή τους κάποια στιγμή όταν θα έχει γίνει πλήρης ενσωμάτωση του ευρώ (προφανώς εννοεί αν ηρεμίσουν τα πράγματα και φτάσουμε όλοι σε κάποιο επιθυμητό επίπεδο χρέους και ελλείμματος)

Όσον αφορά το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης (EFSF) ο Σαρκοζί είπε ότι είναι αρκετά μεγάλο και η επέκταση του θα τροφοδοτήσει μόνο την κερδοσκοπία. Επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι ύψους έως 12 δις ευρώ.

Ερωτηθείσα η Μέρκελ για την σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το τελευταίο τρίμηνο δήλωσε ότι πάντα θα υπάρχουν τριμηνιαίες διακυμάνσεις της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θύμισε ότι η Γερμναία έχει φτάσει σε επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.