04 Αυγούστου 2011

Μεγάλη πτώση σε όλες τις αγορές εκτός απ' το χρυσό εννοείται

Δραματικές στιγμές, που αρχίζουν να θυμίζουν το φθινόπωρο του 2008 και την εκδήλωση της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης μετά το κραχ του 1929, εξελίσσονται στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση που ξεπέρασε ακόμη και το 3% (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μιλάνο) ή άγγιξε και το 4% (Παρίσι, Μαδρίτη). Το δε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με νέα αφορμή τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική αγοράς εργασίας, υποχωρεί κατά 2,5% και πλέον, με τον S&P 500, τον δείκτη με τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, να καταγράφει την εντονότερη πτωτική τάση εδώ και 2,5 χρόνια.

Ανάλογα, υποχωρεί κατά περισσότερο από 3%, κάτω και από τα 89 δολάρια ανά βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου, ενώ το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο που ακούει στο όνομα “χρυσός” βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά των 1.670 δολαρίων ανά ουγκιά.

Το ευρώ χάνει σχεδόν 1,5%, πέφτοντας στα 1,4150 δολάρια, αφού οι δηλώσεις Τρισέ μάλλον ανησύχησαν παρά καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η συνειδητοποίηση ότι η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ουσιαστικά κενό γράμμα φέρνει μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα (προς νέο ρεκόρ τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία - διαβάστε στο http://www.capital.gr) με το spread του ελληνικού δεκαετούς ομόλογου να ανεβαίνει και πάλι προς τις 1.300 μονάδες.