Η Ελλάδα χθες δια μέσω του Λαμπρινίδη αναγνώρισε και επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο σαν τον επίσημο εκπρόσωπο της Λιβύης... τελευταία και καταιδρωμένη αναγκάστηκε μετά από 6 μήνες και με τους επαναστάτες να έχουν μπει μέχρι και στο σπίτι του Καντάφι, να τον αποκηρύξει αναφέροντάς τον σαν "υπολείμματα του καθεστώτος"
Αφιέρωμα στα "υπολλείμματα του καθεστώτος" αργότερα... τώρα διαβάστε αν θέλετε και την χθεσινή ανακοίνωση Λαμπρινίδη:
«Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα. Προδιαγράφουν ένα νέο μέλλον για τη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός πέρασε πολλά και δικαιούται τώρα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες.
Δικαιούται ένα μέλλον στο οποίο θα επικρατεί ασφάλεια, πραγματική δημοκρατία, σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανάπτυξη και ευημερία.
Η Λιβύη δεν αντέχει άλλη βία. Τα υπολείμματα του καθεστώτος πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει.
Ο ηρωικός αγώνας του λιβυκού λαού, η γέννηση της νέας Λιβύης, δεν πρέπει να φέρει το στίγμα των αντιποίνων.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η κρίση, αγωνίστηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το έκανε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, ώστε με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και μέσω των δομών της διεθνούς κοινότητας, τον ΟΗΕ και την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, να συμβάλλουμε στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.
Στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων.
Πρωταγωνιστήσαμε στην ανθρωπιστική προσπάθεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκκένωση χιλιάδων αμάχων από τη ζώνη του πυρός και διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο. Το ρόλο αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια.
Αναστείλαμε τη λειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη.
Επιδιώξαμε δυναμικά την έναρξη πολιτικής διαδικασίας. Στην τέταρτη συνάντησή της, η Ομάδα Επαφής επιβεβαίωσε το ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη διαδικασία μετάβασης.
Έχει φτάσει η ώρα για την έναρξη εθνικού συμμετοχικού διαλόγου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, πάντα με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια οικοδόμησης θεσμών, που θα θωρακίσουν τη δημοκρατία που γεννιέται στη Λιβύη.
Στην αυγή της νέας ημέρας, είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλάι του λιβυκού λαού. Οι δικές του ελπίδες είναι και δικές μας».