07 Αυγούστου 2011

Δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ η Standard and Poor's

Με το βλέμμα στραμμένο στις αντιδράσεις των αγορών είναι οι επενδυτές, μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s. Ο Οίκος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, παράλληλα όμως σημειώνει ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ παραμένουν αρνητικές και δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση στους προσεχείς μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της S&P, Τζον Τσέιμπερς, επισήμανε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.

«Αν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω, ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση» είπε ο Τσέιμπερς και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν και πάλι την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχασαν την Παρασκευή.

«Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ' όση παρατηρούμε σήμερα», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της S&P για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους, Ντέιβιντ Μπιρς, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις τη Δευτέρα, όταν θα έχουν ανοίξει οι αγορές, από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από το ΑΑΑ στο ΑΑ+ στην οποία προχώρησε ο οίκος.

Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ντ.Μπιρς, τα χρηματιστήρια στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έκλεισαν με σημαντική πτώση.

Μιλώντας στο Fox ο Μπιρς χαρακτήρισε την υποβάθμιση ήπια, ενώ διευκρίνισε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως «οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά».

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση από την S&P δεν οφείλεται στη στάση που έχουν σχετικά με την οικονομία τα κόμματα στις ΗΠΑ και εξέφρασε την άποψη ότι «αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (το οποίο καταλόγισε στην S&P ένα λάθος υπολογισμό της τάξης των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων) ο Μπιρς την χαρακτήρισε «πλήρη παρερμηνεία».

Τέλος, όπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, «τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της υποβάθμισης ο Λευκός Οίκος διά του Ντείβιντ Άξελροντ, ενός από τους βασικούς συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους του Tea Party οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε τρόπους για τον περιορισμό του ομοσπονδιακού χρέους.

Είναι μία υποβάθμιση λόγω του Tea Party, όπως είπε στο CBS ο Άξελροντ, για να προσθέσει ότι ευθύνονται και οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία γιατί δεν μίλησαν δημόσια υπέρ ενός συμβιβασμού.

Εντωμεταξύ, τη θέση του ότι οι αγορές θα κινηθούν το επόμενο διάστημα καθοδικά και ότι θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να βρεθούν στο κατώτατο σημείο εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν. Εκτίμησε ακόμα ότι «η υποβάθμιση άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή» αλλά, πάντως, δεν βλέπει τις ΗΠΑ να φτάνουν σε σημείο στάσης πληρωμών.