01 Αυγούστου 2011

Ετοιμάζεται Task Force για την εφαρμογή του μνημονίου

Στην Ευρώπη ετοιμάζεται μια νέα Task Force, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» θα έρθει για να μείνει και θα αποτελέσει μια υπερκυβέρνηση της ΕΕ στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η εν λόγω ομάδα δράσης στελεχώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, ενώ, καθορίζονται οι όροι εποπτείας και οι αρμοδιότητές της, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά διευρυμένες και στους δύο πυλώνες δράσης της: την εφαρμογή του Μνημονίου σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Παρότι το εν λόγω όργανο παρουσιάζεται ως ομάδα τεχνικής υποστήριξης, πληροφορίες θέλουν να έχει αυξημένες αρμοδιότητες προτείνοντας μέτρα και παρεμβάσεις.

Την εποπτεία θα έχει ο κορυφαίος επίτροπος Ολι Ρεν, που θα απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» θα είναι ένα γνωστό στέλεχος της Επιτροπής, ο Γερμανός διπλωμάτης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έφτασε μέχρι τον βαθμό του γενικού διευθυντή της Κομισιόν. Ο σύνδεσμος από ελληνικής πλευράς θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του αναπτυξιακού πακέτου.

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα γίνεται με τηλεδιασκέψεις, ωστόσο, θα υπάρχουν αποστολές για επίβλεψη -τεχνική βοήθεια ανά θέμα, ενώ εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανάγκες μόνιμης παρουσίας θα υπάρχουν στο πεδίο του ΕΣΠΑ. Κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έκθεση προόδου και έκτακτες αναφορές, όπου κρίνει η Task Force ότι υπάρχει ανάγκη ή καθυστέρηση.