18 Αυγούστου 2011

WSJ: Στο τούνελ της ύφεσης η Ελλάδα και το 2012

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να παραμείνει σε ύφεση και τέταρτη χρονιά, δηλαδή και το 2012, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις συνθήκες που επικρατούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνές περιβάλλον: η καταναλωτική ζήτηση βυθίζεται, οι προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως εξασθενούν και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα λιτότητας θα έχουν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 2% ή και περισσότερο κατά το 2012, ακολουθώντας συρρίκνωση 4,5% το 2010 και μία αναμενόμενη κάμψη 3,9% το 2011.

Οι αρθρογράφοι που υπογράφουν το ρεπορτάζ τονίζουν ότι αυτή η ζοφερή κατάσταση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα γύρω από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την Τρόικα και αυτό γιατί πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει ως βάση το δεδομένο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012.

Συνεχίζοντας στο ίδιο σκεπτικό η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η επιδείνωση των προβλέψεων θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της αγοράς στην Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρεται ότι ακόμα και κυβερνητικοί κύκλοι αμφιβάλλουν για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ η εφημερίδα μιλάει για κυβερνητικό αξιωματούχο που κατ’ ιδίαν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή για την ανάπτυξη το φθινόπωρο (όταν θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό), εκτιμώντας ύφεση της τάξης του 2% για το 2012.

«Ακόμα και αυτό όμως ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Ο Giada Giani από τη Citigroup ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια να δραπετεύσει και θα παρουσιάσει ύφεση σχεδόν κοντά στο 3% τον επόμενο χρόνο» κλείνει η εφημερίδα.