14 Σεπτεμβρίου 2011

Αυστριακοί: "Ελληνική χρεοκοπία θα μας στοιχίσει 40 δισ".... σιγά ρε σεις! Ποιοι είστε; Η Αμερική;

http://www.skai.gr/files/temp/5484EFAF6BDB0AB424E2567BB2798D02.jpgΜία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην εθνική οικονομία της Αυστρίας 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, τα σενάρια αυτά είχαν εξεταστεί ήδη από την αρχή της κρίσης, οπότε και είχε διαπιστωθεί πως μια συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο βοήθειας είναι σαφώς πολύ πιο συμφέρουσα.

Η Αυστρία συμμετείχε μέχρι τώρα με 1,2 δισεκατομμύρια στο πακέτο βοήθειας ενώ το συνολικό ποσό της συμμετοχής της στα δάνεια προς την Ελλάδα, θα ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα χανόταν εάν η Αθήνα αντιμετώπιζε στάση πληρωμών.

Όπως αναφέρεται στις εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται η «Ντι Πρέσε», μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα στοίχιζε άμεσα στην Αυστρία πέντε δισ. Ευρώ ενώ το ποσό συνολικού κόστους για την αυστριακή οικονομία, 40 δισεκατομμυρίων Ευρώ, περιλαμβάνει τις έμμεσες ζημίες που θα προκύψουν από την πτώση των εξαγωγών, το κόστος για τις τράπεζες και άλλα παρόμοια.

Μόλις χθες και μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, είχε προειδοποιήσει πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά και πως επιπλέον για μια συντεταγμένη χρεοκοπία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά νομική βάση.

Ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει, πως η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο των όρων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα - υποστηρίζει το Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ και πρώτο της μέλημα είναι να τηρήσει η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί, ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση της αυστριακής βοήθειας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών -- ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου κατά τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν για την Αυστρία.

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί, όπως τόνισε, πως ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους «κρίκους» (μέλη) της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.