29 Σεπτεμβρίου 2011

Τη συγνώμη του BBC ζητά η Ε.Ε. για τις ύβρεις κατά Αλταφάζ

http://www.skai.gr/files/temp/4A937FDB75D02CE3279F66C95CFE4404.jpgΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξίωσε σήμερα να της ζητηθεί συγγνώμη μετά το περιστατικό που σημειώθηκε κατά το οποίο ένας από τους εκπροσώπους της αποκαλέστηκε αρκετές φορές «ηλίθιος» σε τηλεοπτική εκπομπή του βρετανικού δημόσιου δικτύου BBC.

«Η βάση της προσέγγισής μας στη δουλειά μας με τα μέσα ενημέρωσης, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό και τον επαγγελματισμό, δεν έγινε σεβαστή και εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτό και αναμένουμε όπως εννοείται μια συγγνώμη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. «Μας ζητήθηκε ήδη συγγνώμη προφορικώς», προσέθεσε.

Η εκπρόσωπος αναφερόταν σε θυελλώδη συζήτηση που έγινε στην εκπομπή «Newsnight» χθες, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, στην οποία μετείχε σε απευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Μετά την ερώτηση που του έκανε ο παρουσιαστής της εκπομπής αν θα ήθελε να «ζητήσει συγγνώμη για το έλλειμμα ηγεσίας της Ευρώπης σε αυτήν την κρίση», ο Αλταφάζ δέχθηκε επίθεση από έναν από τους προσκεκλημένους, τον Βρετανό δημοσιογράφο και σχολιαστή Πίτερ Όμπορν, ο οποίος δήλωσε κυρίως ότι είναι «εξαιρετικά τρομερό να ακούμε αυτόν τον ηλίθιο στις Βρυξέλλες». «Κύριε ηλίθιε στις Βρυξέλλες, θέλετε να απαντήσετε;», τον ρώτησε τότε ο παρουσιαστής Τζέρεμι Πάξμαν.

Αφού άκουσε τον Πίτερ Όμπορν να επανέρχεται στην κατηγορία του και να τον αποκαλεί ξανά ηλίθιο, ο Αλταφάζ έβγαλε τα ακουστικά του και το μικρόφωνό του και εγκατέλειψε το στούντιο, τη στιγμή που ο Τζέρεμι Πάξμαν επενέβαινε εν τέλει ζητώντας να σταματήσει να τον προσβάλει. «Ήταν μια έντονη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση», σημείωσε η Έλεν Ντέλερ, εκπρόσωπος του BBC, διαβεβαιώνοντας ότι το κανάλι ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν «συγγνώμη για την έλλειψη ευγένειας απέναντί του».

«Δεν υπερασπιζόμαστε σε καμία περίπτωση τα σχόλια του κ. Όμπορν όσον αφορά τον κ. Αλταφάζ και ο Τζέρεμι (Πάξμαν) επενέβη έντονα, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τους άλλους προσκεκλημένους. Ο Τζέρεμι υπογράμμισε επίσης ότι η συμπεριφορά του θα έκανε να χαθεί η ευκαιρία αυτή για να εξεταστεί περαιτέρω η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», κατέληξε η Έλεν Ντέλερ.

skai.gr