02 Σεπτεμβρίου 2011

Διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τον Μπένυ η τρόικα και τον άφησε στα κρύα του λουτρού

http://img.protothema.gr/398A47BE0EBB734892BC533797D8ADA8.jpgΞανά αγωνία για την επικείμενη δόση από την Τρόικα καθώς χθες το βράδυ διακόπηκαν αιφνιδίως οι διαπραγματεύσεις των ελεγκτών με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω.

Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα. Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στην απαίτηση της τρόικας να ληφθούν άμεσα πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα, υπήρξε η έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να "παγώσει" τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκ νέου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο 10ήμερο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα μετατίθεται χρονικά για το τέλος του μήνα, ενώ η αρχική ημερομηνία για την εκταμίευση του δανείου ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, διαφωνία υπήρξε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει κάτω από το χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας και γι' αυτό από την πλευρά τουν το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου.

Πάντως εξ αρχής η κατάσταση φαινόταν ότι είναι οριακή καθώς η Τρόικα ασκούσε έντονη κριτική και εξέφραζε έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, στην κατάργηση οργανισμών, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στην μόνιμη υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων.

Είναι σαφές πάντως πως οι ραγδαίες εξελίξεις και το αδιέξοδο που προέκυψε αφήνουν στον «αέρα» την 6η δόση του δανείου και δημιουργούν ξανά κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα.