08 Σεπτεμβρίου 2011

Διατεθειμένη να δεχθεί μικρότερο τόκο σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις φέρεται η -Αρνητικές Σλοβακία και Σλοβενία

Να συμφωνεί φέρεται η Φινλανδία με την πρόταση ότι οι χώρες που επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερο ή και καθόλου μερίδιο από τα πιθανά κέρδη του EFSF, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Αντίθετα, Σλοβακία και Σλοβενία ζητούν εγγυήσεις χωρίς κανένα κόστος, ενώ Αυστρία και Ολλανδία μάλλον προσανατολίζονται στην παραίτηση από την απαίτηση για εγγυήσεις. Το θέμα θα συζητηθεί στο Ecofin στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, οι χώρες οι οποίες επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερο ή και καθόλου μερίδιο από τα πιθανά κέρδη του EFSF.

Η Φινλανδία φέρεται, σύμφωνα με δύο πηγές, να εξετάζει θετικά την ρύθμιση αυτή, αλλά η Σλοβενία και η Σλοβακία θέλουν εγγυήσεις χωρίς καμία ποινή.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Ωστόσο, πηγές από την ευρωζώνη επισημαίνουν ότι λόγω της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος, ίσως να μην υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, επίσης πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την προετοιμασία της συνάντησης του Ecofin, υπήρχε ευρεία συναίνεση ότι οι χώρες που θα λάβουν εγγυήσεις θα πρέπει να αποδεχθούν μικρότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

H εγγύηση δεν θα έχει χρηματική μορφή και δεν θα μπορεί να την οικειοποιηθεί (πχ ρευστοποιήσει) άμεσα.

Η Αυστρία και η Ολλανδία υποστήριξαν τις παραπάνω ιδέες και ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις τους για εγγυήσεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της Φινλανδίας, πηγή από την φινλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι προτάθηκε η ιδέα για μικρότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε κάποιους συγκεκριμένους όρους.