22 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Κουτρουμάνης: Υπό εξέταση η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο

Η εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ κάθε χρόνο, είναι ο στόχος των κυβερνητικών αποφάσεων για τις συντάξεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, αναμένονται περικοπές στις συντάξεις, όπως η μείωση κατά 20% της κύριας σύνταξης στα ποσά από 1.200 ευρώ και πάνω, και ο περιορισμός κατά 15% των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

Εξετάζεται ακόμη, η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο από 10% έως και 30%, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου και για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μέχρι αυτοί να φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράλληλης εφαρμογής των μέτρων με την ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ, διευκρινίζοντας ότι η δέσμη των νέων μέτρων θα οριστικοποιηθεί, μετά την εξέτασή της από το κλιμάκιο της «τρόικας», που αναμένεται στην Αθήνα εντός των επομένων ημερών.