12 Σεπτεμβρίου 2011

Γερμανία και Αυστρία δηλώνουν ότι θέλουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης

Μετά τη σημερινή δημοσίευση άρθρου του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στον γερμανικό Τύπο όπου αναφέρεται σε πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του δήλωσε πως η Γερμανία «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη Ευρωζώνη», εκτίμησε όμως πως η χώρα υιοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «με μικρή αποφασιστικότητα».

"Η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. Η Τρόικα θα είναι ο μόνος κριτής", πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι γερμανικές αρχές "ανησυχούν για πιθανές εξελίξεις", αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας και στις προετοιμασίες που γίνονται όσον αφορά το σενάριο αυτό.

Στο μεταξύ, κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της εξόδου της από την Ευρωζώνη, τοποθετήθηκε σήμερα και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία πως "αυτό δεν προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας".

Ο κ. Σπίντελεγκερ επισήμανε πως μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι μια λύση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, η οποία όμως, απ΄ ότι φαίνεται, δεν προτίθεται να εξέλθει τώρα από την Ευρωζώνη και ο ίδιος θεωρεί πως το επόμενο βήμα θα πρέπει να εξεταστεί με νηφαλιότητα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν στη βάση της έκθεσης στοιχείων της "τρόικας".

Κατέληξε, δε, πως η κατάσταση θα είναι δραματική εάν δεν εκπληρωθούν οι - γνωστές στην ίδια - υποχρεώσεις της Ελλάδας και πως η επόμενη κίνηση πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα.