10 Σεπτεμβρίου 2011

Εξαγγελίες σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομίας

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα επικεντρωθεί στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, τις μεγάλες αλλαγές που –όπως υποστηρίζει- χρειάζεται η χώρα, στα χτυπήματα που δέχεται η ελληνική οικονομία και στην κρισιμότητα των ημερών, εν αναμονή της έγκρισης της έκτης δόσης.

Στο μεταξύ χτες, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων. «Φρούριο» θυμίζει το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ενώ περισσότεροι από έξι χιλιάδες αστυνομικοί βρισκονται σε όλη την πολη. Αλλαγές στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Επιμένουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους φορείς. «Χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: Να αλλάξουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι».

«Ο ένας δρόμος είναι ακριβώς των μεγάλων αλλαγών σε μια παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα. Ο άλλος δρόμος είναι, ο δήθεν εύκολος, που δεν βλέπει τα προβλήματα κατάματα αλλά τελικά είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή. Εμείς επιμένουμε στο δρόμο της αλλαγής, στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών» υπογράμμισε και συνέχισε: «Επιμένουμε σε αυτό, γιατί αυτό δημιουργεί σταθερότητα και ανοίγει προοπτικές. Γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες προοπτικές. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στις δυνάμεις της και θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συζήτηση με τους φορείς της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αναδείχθηκαν και πάλι οι πολλές δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή, η προικισμένη, στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην πράσινη ενέργεια, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην βιομηχανία, σε ένα παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, που έχει μια μεγάλη παράδοση». Σημείωσε ωστόσο, ότι και αυτή η περιοχή «περνάει, όπως οι άλλες περιοχές της Ελλάδας μια βαθιά ύφεση και με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι της ανεργίας».
«Είναι ακριβώς αυτό το μεταβατικό στάδιο που περνάμε, ένα δύσκολο στάδιο από μια οικονομία και μια ανάπτυξη που βασίστηκε σε πήλινα πόδια. Ήταν μια οικονομία εξαρτημένη, πελατειακή, όχι παραγωγική, παρασιτική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας: «Για αυτό, χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: να αλλάξουμε».

Προβληματισμένοι οι φορείς

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων αποχώρησαν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, προβληματισμένοι, καθώς όπως δήλωσαν δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

«Οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι» δήλωσαν στο tvxs.gr και σημείωσαν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης προσπάθησαν να βρουν λύσεις για ζητήματα που προκύπτουν, ενώ αναφέρθηκαν και εκτεταμένα στην κατάσταση της αγοράς και τα προβλήματα ρευστότητας. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης ζητήματα ανταγωνιστικότητας θέματα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη ζώνη καινοτομίας. Οι φορείς δήλωσαν ότι, παρότι υπήρξαν εντάσεις, από τη σύσκεψη βγήκαν και θετικά μηνύματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοϊδης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος και οι υφυπουργοί Φ. Γεννηματά, Γ. Νικητιάδης, Γ. Κουτσούκος. Εκ μέρους των φορέων συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΓΕΩΤΕΕ/ΤΜΚ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ ΤΚΜ) του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΣΕΠΒΕ, του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης και της ένωσης κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των φορέων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια των φορέων και να αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις. Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε ως «ανοιχτή και ειλικρινής». Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως επίκειται μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ3 στη Helexpo και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όπως στούντιο.

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ΔΕΘ θα ενισχυθεί για να αποκτήσει ένα διεθνή χαρακτήρα και να μην συνεχίσει να είναι κρατικοδίαιατη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε πως συζητήθηκε η πρότασή του για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπανδρεου είπε ότι θα το εξετάσει. «Αν δεν πούμε εμείς το ναι ως δήμος, το έργο δεν θα γίνει», διευκρίνισε πάντως ο κ. Μπουτάρης.

Ικανοποιημένος ο Μπουταρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που ο πρωθυπουργός δέχτηκε τους φορείς στο δημαρχείο της πόλης, καθώς με αυτό τον τρόπο τιμά το δήμο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου η ομιλία του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου θα τοποθετηθούν σιδερένια κάγκελα, ενώ στο ύψος όπου υπολογίζουν οι αρχές ασφαλείας ότι θα σταματήσουν τους διαδηλωτές, θα τοποθετηθούν οι φράχτες που είχαν χρησιμοποιηθεί στις διαδηλώσεις του Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού. Παράλληλα, άντρες των ΜΑΤ θα αναπτυχθούν περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

Τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από έξι διαφορετικές αφετηρίες διαδηλώσεων σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ένα ακόμα πρόβλημα για την αστυνομία είναι τα πολλά ανοιχτά εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, λόγω των έργων στην παραλία και των εκσκαφών του μετρό, καθώς τα μπάζα μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε πολεμοφόδια στα χέρια κουκουλοφόρων.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι εντολές που έχουν δοθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας είναι να δείξουν επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ανάλογα με την αναγκαιότητα της στιγμής. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το δόγμα των προληπτικών προσαγωγών.

Στα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματα τους σήμερα στις 15.00, να μην βγάλουν απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα υλικά μπροστά στα καταστήματα τους, να απομακρύνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα τους από το ιστορικό κέντρο, να κλείσουν τις τέντες και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει η επιχείρηση.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Στις 3 το μεσημέρι, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», οι «Αγανακτισμένοι» θα θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το συνεδριακό κέντρο.

Μισή ώρα αργότερα ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.