01 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20070930/thumbs/kokkinos1_494x320.jpgτου Β.Α. ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Ανωτάτη Παιδεία, με την πλειοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι επαινετή και ελπιδοφόρος. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπό την σημερινή έννοια και την εκλογή των πρυτάνεων μόνον από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων.

Αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του οποίου «Η Ανωτάτη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικώς από ιδρύματα, που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με πλήρη αυτοδιοίκηση». Επομένως δεν ήταν δυνατόν να διοικούνται από πρυτάνεις επιλεγομένους και από ιδιώτες χορηγούς, όπως ήθελε αρχικώς η Υπουργός παιδείας, ούτε από Συμβούλιο με συμμετοχή καθηγητών, ιδιωτών και ενός φοιτητού.

Η δήλωση της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκας Παπαρήγα, ότι εύχεται ο νόμος να μην εφαρμοσθεί και ότι το κόμμα της θα κάνει ότι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση «με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειονότητα της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών» είναι επαναστατικού χαρακτήρος. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την κ. Παπαρήγα η εφαρμογή του Συντάγματος για τον τρόπο διοικήσεως των Α.Ε.Ι., ούτε αν είναι δημοκρατική η επιθυμία της να μην εφαρμοσθεί ένας Νόμος της εγκρίσεως μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής. Επομένως στην ουσία αρνείται την λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μολονότι δέχεται επιχορηγήσεις το κόμμα της από τη Βουλή, που δεν νοητό να χορηγούνται σε κόμμα, που δεν αναγνωρίζει ούτε σέβεται τις αρχές της Δημοκρατίας.

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ, άγνωστο από ποίους κατευθυνομένη, είναι φανερό ότι προωθεί ορισμένους πολιτικούς, τους οποίους εμφανίζει ως εξέχουσες προσωπικότητες ιδιαιτέρας ευφυΐας. Αν και η πείρα της ζωής διδάσκει, ότι όσοι αυτοπροβάλλονται δημοσίως αμέσως ή εμμέσως ή υποτιμούν των νοημοσύνη των άλλων ανθρώπων και συχνά των συνομιλητών τους, δεν είναι δυνατόν να είναι ιδιαιτέρως ευφυείς άνθρωποι.

Αυτά ως γενική αρχή ερειδομένη την εμπειρία της ζωής και τα διδάγματα της καθημερινής πραγματικότητας. Οι πράξεις και ενέργειες αποδεικνύουν συχνά την νοημοσύνη και την ευφυΐα των ανθρώπων, όχι δε οι δικολαβικές κορώνες τους στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και ευφυής, ατύχησε στον χειρισμό της υποσχέσεως της Ελλάδος προς τους δανειστές της, να παράσχει εγγυήσεις για το νέο δάνειο της 21ης Ιουλίου. Ικανοποίησε το φιλανδικό αίτημα χωρίς να σταθμίσει την πιθανότητα ή βεβαιότητα να ζητήσουν και οι άλλες δανείστριες χώρες την αυτή εξασφάλιση.

Η Κυβέρνηση στο πρόβλημα της οικονομίας της Χώρας δεν σημείωσε καμία πρόοδο, πέραν των συμφωνιών δανειοδοτήσεώς μας δια του πρώτου και δευτέρου πακέτου στηρίξεως. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια εξαλείψεως των αιτίων που έφεραν τη Χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η μείωση μισθών και συντάξεων δεν είναι επιτυχής, αλλά ολεθρία και απερίσκεπτη ενέργεια, που επέφερε βαθυτάτη ύφεση της οικονομίας, με συνέπεια την μείωση των εσόδων του Κράτους, την αύξηση της ανεργίας και τις αθρόες χρεοκοπίες εμπορικών επιχειρήσεων.

Σε Χώρα που είναι παραγωγός εκλεκτού ελαιολάδου, φημισμένου παγκοσμίως, κατάφερε να γίνει εισαγωγή ακόμη και ελαιολάδου από την Γερμανία!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2010 η Ελλάδα εισήγαγε οινοπνευματώδη κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία αξίας 370.389.898 ευρώ και συσκευασμένα ψάρια αξίας 343.369.000 ευρώ από την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία.


Οι Ελληνες αγρότες είναι στο έλεος των χονδρεμπόρων κερδοσκόπων. Πωλούν τα προϊόντα τους συνήθως με πίστωση μέρους ή και του όλου τιμήματος, σε τιμές δε εξευτελιστικές. Η υπόσχεση του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου ότι θα περιορισθούν τα κέρδη των μεσολαβούντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Το Κράτος δεν παρέχει καμία βοήθεια προς τους παραγωγούς, ούτε και απλή ενημέρωση, για την εξαγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Η περιοχή της Ρούμελης παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, ελαιολάδου και φυστικίων τύπου Αιγίνης. Ήτοι προϊόντων εξαιρετικής ποιότητος, που θα ήταν εύκολο να πωληθούν εις το εξωτερικό, αν υπήρχε κατάλληλη δικτύωση, προβολής και διαθέσεως τούτων στην κατανάλωση.

Λόγω των συνεχιζομένων επιδοτήσεων, για την ορθή χορήγηση των οποίων ουδείς έλεγχος γίνεται, οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν ακόμη αισθανθεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσεως. Η οργάνωση επιδεικτικών δεξιώσεων για γάμους και βαπτίσεις αυτό επιβεβαιοί. Ομοίως και η κυκλοφορία αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Εν τούτοις είναι χαρακτηριστική η απουσία Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από θρησκευτικές και άλλες εορτές. Προφανώς εκ του φόβου αποδοκιμάσεώς τους από το λαό. Οι Έλληνες αναμένουν από τους πολιτικούς τους κάποιες θυσίες, για να αποδείξουν ότι έχουν επίγνωση της σημερινής καταστάσεως.

Οι περισσότεροι όμως σιωπούν. Μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεφέρθη να επιστρέψει το αυτοκίνητο, που του έδωσε η Βουλή και να παραιτηθεί της αποζημιώσεως για συμμετοχή του στις επιτροπές αυτής, η οποία είναι μέρος των καθηκόντων κάθε Βουλευτή. Η αξιέπαινη αυτή χειρονομία, αντί να εύρει μιμητές όλους τους συναδέλφους του, έτυχε δριμυτάτης κριτικής από τον κ. Στυλιανίδη και έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ομως ο λαός των μεγαλουπόλεων αξιώνει από τους πολιτικούς του να συμμερισθούν τις θυσίες και στερήσεις στις οποίες υποβάλλονται και να παραιτηθούν ορισμένων οικονομικών προνομίων τους. Θα ήταν δε γενναίο αν συμφωνούσαν στον περιορισμό των βουλευτικών εδρών εις το ήμισυ, ώστε να συμβάλλουν αποφασιστικώς στη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Κατά τα λοιπά η εικόνα του κράτους είναι αθλία. Δεν πληρώνει τους προμηθευτές του. Τα φαρμακεία αρνούνται τη χορήγηση φαρμάκων σε οικογένειες στρατιωτικών, διότι το Ταμείο τους έχει οφειλές δύο ετών. Το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να πληρώσει ποσά επιδικασθέντα δια αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων. Ζητεί δε από τους δικαιούχους φόρο και δικτατορικώς τους αρνείται το δικαίωμα συμψηφισμού της απαιτήσεώς τους. Καθυστερεί επί διετία την καταβολή του εφάπαξ και πολλούς μήνες την καταβολή συντάξεων σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

Κανένα μέτρο για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν λαμβάνεται. Η ύφεση αυτής καθημερινώς επιδεινούται. Αλλά ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί του περί άλλα μεριμνούν και τυρβάζουν. Ειδικότερα ο Γ. Παπανδρέου επιδίδεται - κατά δημοσιεύματα του τύπου - σε αθλήματα με το νέο κανό του αξίας 3.000 ευρώ! Είναι δυνατόν να αντιλαμβάνεται τα αισθήματα των δυστυχούντων Ελλήνων;

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=71644