08 Σεπτεμβρίου 2011

Ολλανδία: Να φεύγουν από ευρώ όσες χώρες δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας

http://s.enet.gr/resources/2011-09/de-jager--2-thumb-medium.jpgΤην άποψη ότι οι χώρες της ευρωζώνης που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν εφεξής να σεβαστούν τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας θα πρέπει να εγκαταλείπουν μόνες τους το ενιαίο νόμισμα, εξέφρασε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις (my ass) ντε Γιάγκερ.

"Αν μια χώρα δεν επιθυμεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη", υπογράμμισε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. "Αν κάποιος δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιγνιδιού, τότε πρέπει να φεύγει από το παιγνίδι".

Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, πρότεινε χθες τη δημιουργία μιας θέσης επιτρόπου με αντικείμενο την διασφάλιση του σεβασμού του συμφώνου σταθερότητας κυρίως μέσω της επιβολής κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ντε Γιάγκερ, η πρόταση δημιουργίας θέσης επιτρόπου είναι πιο ευέλικτη γιατί δεν προϋποθέτει την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ολλανδία προτείνει αυτή τη λύση μάλλον παρά τη δημιουργία ενός νέου οργάνου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "κάτι που θα απαιτούσε χρόνο".

Σε ότι αφορά τις πιθανές κυρώσεις ο Ρούτε πρότεινε την μείωση των ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων και την "απώλεια του δικαιώματος ψήφου" για τις χώρες που δεν θα σέβονται στο μέλλον το σύμφωνο, εκτιμώντας ως "ύστατη επιλογή" την απόφαση εγκατάλειψης της Ευρωζώνης από τη χώρα.

"Κάνουμε την ευρωζώνη πολύ ισχυρότερη" χάρη στα μέτρα αυτά, τόνισε σήμερα ο ντε Γιάγκερ."Πολύ περισσότερο απ' ό,τι αν αυξάναμε την προικοδότηση του συμφώνου σταθερότητας ή αν εισαγάγαμε τα ευρωομόλογα". Διαβεβαίωσε, δε, πως οι ολλανδικές προτάσεις έγιναν δεκτές ευνοϊκά από τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας, στην τριμερή συνάντηση της Τρίτης στο Βερολίνο.