06 Σεπτεμβρίου 2011

Βουλευτές ΝΔ Θεσσαλονίκης: Οποιαδήποτε «εξαγγελία», «δέσμευση» και «υπόσχεση» στον πρωθυπουργικό λόγο δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον πρωθυπουργό σε μία δεινή θέση και με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα πολύ οξύτερα από αυτά που αντιμετώπιζε πέρυσι, κατά την ίδια εποχή. Ανεργία, αποβιομηχάνιση, εγκατάλειψη μεγάλων έργων και συνολική απαξίωση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής συνθέτουν ένα ιδιαίτερα γκρίζο σκηνικό μέσα στο οποίο οποιαδήποτε «εξαγγελία», «δέσμευση» και «υπόσχεση» στον πρωθυπουργικό λόγο δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία.

Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η ΝΔ Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ και της έλευσης του κυβερνητικού κλιμακίου. Στη διάρκειά της οι βουλευτές αναφέρθηκαν σε τομείς του κυβερνητικού έργου, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος ευχήθηκε καλή παραμονή στον κ. Παπανδρέου. Κάλεσε δε τους Θεσσαλονικείς να είναι ευγενικοί με τον πρωθυπουργό καθώς πρόκειται για την τελευταία του επίσκεψη με αυτήν την ιδιότητα.

Ο Κώστας Γκιουλέκας

«Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχουν ξεχειλίσει και δυστυχώς φοβάμαι ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ», σημείωσε ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο ίδιος υπενθύμισε τις παλινωδίες της κυβέρνησης όσον αφορά στο θεσμό της ΔΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να θυμίζει γεφύρι της Άρτας, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε ευχολόγια και ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να υπάρχει ορατή πρόοδος στο έργο. Κατήγγειλε τον Γιάννη Μπουτάρη για την απαράδεκτη απόφαση να μην συμμετάσχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην 76η ΔΕΘ. Ο κ. Γκιουλέκας στηλίτευσε τη δήλωσε που έκανε ο, όπως τουλάχιστον δήλωνε, ανεξάρτητος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι πιο «πασόκος» από τον οποιονδήποτε. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Τέλος, με την ιδιότητα του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, δήλωσε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία συμβιβαστική λύση στα εθνικά μας θέματα».

Σταύρος Καλαφάτης

Στο θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, αλλά και της συστηματικής υποβάθμισής της από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Για τη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υφίσταται ανοικτό το ζήτημα του καταλογισμού των πολιτικών ευθυνών για τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε εδώ και μήνες στον Διεθνή Εκθεσιακό Φορέα. Και το ζήτημα αυτό είναι προφανές ότι βαρύνει πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποβαθμίζει και να απαξιώνει το θεσμό. «Πέρσι ο πρωθυπουργός μιλούσε για αναβάθμιση της ΔΕΘ, ενώ φέτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτηρίζει πολιτικό πανηγύρι. Είναι αυτό κυβέρνηση; Είμαι προβληματισμένος και προσβεβλημένος, όχι ως εκπρόσωπος κόμματος, αλλά ως Θεσσαλονικιός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και ξεκάθαρη: «Εμείς θέλουμε τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ώστε να αναβαθμιστεί όλη η περιοχή όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου», κατέληξε.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης

Το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί σε χιλιάδες οικογένειες το υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση να μην λειτουργήσουν υποχρεωτικά τμήματα προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, υπογράμμισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. «Τα νηπιαγωγεία θα δέχονται προνήπια μόνο όταν υπάρχουν κενές θέσεις νηπίων. Οι γονείς προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που τους δημιουργείται, αναζητώντας ιδιωτικά νηπιαγωγεία (όσοι αντέχουν οικονομικά) ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (σε όσους δήμους λειτουργούν ακόμα)», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. «Η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα του υπουργείου, αναγκάζει εκπαιδευτικούς και μαθητές, να ξεκινήσουν τα μαθήματα χωρίς βιβλία με DVD και φωτοτυπίες, δημιουργώντας τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Η σύμβαση για την αγορά του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση των βιβλίων υπογράφτηκε μόλις την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου. Πότε τα βιβλία θα τυπωθούν, θα μεταφερθούν στις αποθήκες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μετά θα σταλούν στα σχολεία, για να διανεμηθούν στους μαθητές; Απροσδιόριστος ο χρόνος παραλαβής των βιβλίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο Θόδωρος Καράογλου

Στην τραγική πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο Θόδωρος Καράογλου, αλλά και στην έκρηξη της ανεργίας. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουμε πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Οι κυβερνητικές ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν και παρά τις λογιστικές αλχημείες της Κυβέρνησης για να κρυφτεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Τα καθαρά έσοδα καταρρέουν. Έτσι έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5% (νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για αύξηση κατά 5,6%), τα έσοδα το πρώτο επτάμηνο, μειώθηκαν κατά 6,4% (ή 1,8 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες διογκώνονται. Είναι εφέτος αυξημένες κατά 7,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού επταμήνου (ή κατά 2,8 δισ. ευρώ), έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για αύξηση μόλις κατά 0,7% και προηγούμενων στόχων του προϋπολογισμού για αύξηση κατά 1,9%», τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δισ. ευρώ το Α΄ Εξάμηνο του 2011, ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «βουλιάζει», αφού το πρώτο επτάμηνο του 2011 έχουμε μειωμένες δαπάνες κατά 37,6%, έναντι αρχικών στόχων για αύξηση κατά 0,6% και αναθεωρημένων ετήσιων στόχων για μείωση κατά 10,6%, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνεται δραματικά. Έτσι στο επτάμηνο, είναι αυξημένο κατά 25,1%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.

Ο Σάββας Αναστασιάδης

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες παρουσίασε ο Σάββας Αναστασιάδης. «Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται σταθερά, αφού το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στα ύψη (αγροτικό ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, ΦΠΑ κλπ). Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει αποζημιώσει τους αγρότες για ζημιές που έχουν υποστεί από θεομηνίες. Επίσης σε μία περίοδο που η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε παγκοσμίως, η κυβέρνηση μείωσε την τιμή αγοράς των τεύτλων κατά 4 ευρώ/τόνο (από 30 σε 26), με αποτέλεσμα η παραγωγή τεύτλων να είναι ασύμφορη και να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Η απαξίωση του ΟΣΕ, ειδικότερα η μείωση των εμπορευματικών δρομολογίων, απαξιώνει το λιμάνι και αναβαθμίζει αυτά του Δυρραχίου και της Βάρνας», σημείωσε και κατέληξε: «Ένα χρόνο μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση των φορτηγών ΔΧ δεν έχουμε ούτε μείωση των τιμολογίων ούτε αύξηση στα δημόσια έσοδα, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Να περιμένουμε την ίδια αποτελεσματικότητα από τον αρχιτέκτονα του θερινού χάους Ραγκούση και στην απελευθέρωση των Ταξί;»

Η Έλενα Ράπτη

Με γραπτή παρέμβασή της η Έλενα Ράπτη, η οποία απουσίαζε δικαιολογημένα από τη συνέντευξη, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της Διοικούσας για την κοινή συνέντευξη Τύπου επίκαιρη και στοχευμένη, για δύο λόγους: «Ο ένας γιατί είναι αναγκαίο η τοπική Νέα Δημοκρατία να δώσει το στίγμα της σε όλη την κοινωνία της πόλης. Να αναδείξει τα τοπικά προβλήματα, να τα φέρει στην επιφάνεια του δημοσίου διαλόγου, να δημιουργήσει μια πολιτική πίεση για την επίλυσή τους. Ο δεύτερος είναι για να δημιουργήσει μια κινητικότητα γύρω από όσα χρονίζουν σε αυτή την πόλη. Θέματα που τα ζούνε οι πολίτες και μετά παραμένουν στάσιμα, χωρίς η πολιτεία να επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση της η κ. Ράπτη.