15 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία: Ασπιρίνες για τον... καρκίνο

Την έντονη δυσαρέσκεια της τρόικας προκαλεί η καθυστερημένη προώθηση της εργασιακής εφεδρείας σε κάποιες ΔΕΚΟ καθώς εκτιμάται ότι δεν αγγίζει την πηγή του προβλήματος.

Αθρόες προσλήψεις από το παράθυρο εκτιμάται ότι ανέτρεψαν την αναλογία 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις σε 1 προς 6,5 στο σύνολο του δημοσίου, πολυπληθείς ΔΕΚΟ που έχουν εισαχθεί στο Χ.Α. δεν έχουν προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις μισθολογικού κόστους και τα business plans των ελλειμματικών ΔΕΚΟ θεωρούνται ανεπαρκή. Αυτή είναι η αποτίμηση της τρόικας η οποία βλέπει με έντονο σκεπτικισμό τις αλλαγές που προωθεί τώρα η κυβέρνηση για να κερδίσει αν όχι τη... μάχη, τουλάχιστον τις εντυπώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι ετοιμάζονται εσπευσμένα εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση φορέων με βάση σχέδια που καλούνται όλοι οι υπουργοί να στείλουν έως τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί με εγκύκλιο της αρμόδιας ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ ότι έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να στείλουν οι ίδιες οι ΔΕΚΟ (και όχι τα υπουργεία) αναλυτικά στοιχεία πλεονάζοντος προσωπικού που θα μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, μεταξύ όσων έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χθες ανέφερε ότι υπάρχουν φόβοι ότι πολλές από τις 151 συνολικά ΔΕΚΟ της Εγκυκλίου δεν θα στείλουν στοιχεία έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Έτσι τις επόμενες ημέρες στελέχη του υπουργείου θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με κάθε μία για να ζητήσουν μία προσωρινή προφορική εκτίμηση και να καταρτίσουν λίστα που θα παραδώσουν την Δευτέρα στα στελέχη της τρόικας.

Δεν έχει γίνει γνωστό πως συνδέεται η παραπάνω κίνηση με την απόφαση για έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων την προσεχή Δευτέρα μετά από εισήγηση των υπουργείων. Η αρχή πάντως γίνεται από σήμερα με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νομικών προσώπων και αλλά και τροπολογία για τη νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Εκτιμάται ότι οι αποφάσεις αφορούν στις ΔΕΚΟ και στους φορείς που ονοματίζονται στον τελευταίο νόμο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα και εκεί έχει εκφράσει πολύ έντονες ενστάσεις.

Το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζει το Μνημόνιο, φέρεται ότι ανέφεραν στελέχη των επιτηρητών ζητώντας αλλαγές. Είπαν ότι το Μνημόνιο προβλέπει απολύσεις πριν την εφεδρεία και μετά από αυτή αν δεν βρεθεί θέση που να καλύπτει πραγματικές ανάγκες για τον εργαζόμενο. Αντιθέτως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου και όταν αυτές δεν υπάρχουν θα δημιουργηθούν για να βρουν οι εργαζόμενοι απασχόληση.

Στελέχη της κυβέρνησης αντιδρούν και οι ίδιοι λέγοντας ότι έτσι στην ουσία δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του κράτους. Εξηγούν ότι υπάρχουν οι αδιόριστοι μέσω ΑΣΕΠ που δεν απορροφώνται, ενώ θεωρητικά τουλάχιστον, θα είχαν καλύτερα προσόντα από πολλούς εργαζομένους που μπορούν να μπουν σε εφεδρεία.

Εξηγούν επίσης ότι όσο αφήνουν οι αρμόδιοι υπουργοί το χρόνο να κυλά, τόσο πιο σκληρά θα είναι τα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζουν ότι ήδη στελέχη της τρόικας, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, επαναλαμβάνουν την ανάγκη για μαζικές απολύσεις στο σύνολο του δημοσίου.

Προς το παρόν σχετική απόφαση δεν υπάρχει, εξηγούν, αλλά ποιός ξέρει τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά των εισπρακτικών μέτρων;

Πηγή:www.capital.gr