28 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Στη συγκέντρωση αποδείξεων και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ

http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/evangelos-venizelos1-458x315.jpgΤο σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά διευκρινίζει με σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν την Τρίτη οι δηλώσεις για το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι δεν θα αφορά μόνον στις κατηγορίες δαπανών που μέχρι σήμερα είναι γνωστές αλλά στο σύνολο των οικογενειακών δαπανών δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες και ταξίδια.

Ο υπουργός στράφηκε και κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για πλήθος πρώιμων αντιδράσεων αντί για ενθάρρυνση μίας κίνησης που θα μειώσει τη φοροδιαφυγή και θα περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα.

«Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια. Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα ορίζεται στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου.

Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι το ποσοστό θα είναι λογικό, και θα προκύπτει στατιστικά από ό,τι ο μέσος φορολογούμενος καταναλώνει.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο Mega, ότι τα φοροδοτικά όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και ζήτησε συζήτηση σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων.

Επίθεση από τη ΝΔ στον ΥΠΟΙΚ
Οι προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων προκάλεσαν την επίθεση της ΝΔ στον υπουργό Οικονομικών.

«Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε και διέταξε -εκτός από συνιδιοκτήτης στα σπίτια μας- να γίνει και διαχειριστής των χρημάτων μας και μάλιστα να επιβάλει βαριά πρόστιμα, σε όσους αποταμιεύσουν και δεν καταναλώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «τελικά το μόνο που δεν χρειάζεται απόδειξη είναι η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της κυβέρνηση, σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει περάσει προ πολλού τα όρια αντοχής της».