05 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται νέα μέτρα-Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ζητούν αποτελέσματα πάση θυσία

Γενικευμένη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Βρυξέλλες για την ταχύτητα της Ελλάδας στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει προκειμένου να δικαιούται το δάνειο της τρόικας.

Αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες, που περιγράφουν βαρύ και αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, όπου επί τάπητος τίθενται το μνημόνιο, οι σημειώσεις της τρόικας από την τελευταία -επεισοδιακή- αξιολόγηση που θα συνεχιστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, το νέο δάνειο, οι εγγυήσεις.

Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει από τους εταίρους την πολιτική στήριξη που ήλπιζε σε ό,τι αφορά τη διαφωνία με την τρόικα σε δημοσιονομικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να ζητούν απτές αποδείξεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως αν για αυτό απαιτούνται ακόμη και νέα μέτρα.

Η Ελλάδα προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με ρυθμό χελώνας, ενώ θα έπρεπε να τρέχει σα λαγός, λέγεται χαρακτηριστικά.

Την πίεση αυτή προς την Ελλάδα για άμεση εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των μέτρων που αυτό περιλαμβάνει βλέπει κανείς και σε μια δεύτερη ανάγνωση των καταρχάς θετικών δηλώσεων για τη χώρα, αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χ.Ρομπάι, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ, καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ, έσπευσαν να καθησυχάσουν καταρχάς ως προς την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τη στιγμή που οι σχετικές φήμες περί αποχώρησης της χώρας μας από την ευρωζώνη ξαναβρήκαν πρόσφορο έδαφος -όπως είθισται μετά από αξιολόγηση και πριν την εκταμίευση δόσης του δανείου- και οργιάζουν.

Δεύτερον, υπήρξαν κατηγορηματικοί ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει «είναι ισχυρό και σταθερό», αλλά και αισιόδοξοι ότι το θέμα που έχει προκύψει με την απαίτηση της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετέχει στο νέο δάνειο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα διευθετηθεί γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο και για την υλοποίηση των κρίσιμων αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Το ύφος όμως των δηλώσεων αλλάζει όταν η συζήτηση φτάνει στην εφαρμογή του προγράμματος και των δεσμεύσεων από την Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει πως ««η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της», και υπογραμμίζει ότι αναμένει τα συμπεράσματα της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο.