01 Σεπτεμβρίου 2011

Η επίσκεψη Καντάφι "κλειδώνει" γαλλικές συμφωνίες

French President Nicolas Sarkozy with Libya's Col Muammar Gaddafi at the Elysee Palace in Paris on Monday[Για να μην κάνουμε ανασκοπήσεις μόνο για τον ΓΑΠ... και επειδή σήμερα στο Παρίσι έγινε η μοιρασιά της Λιβύης-Το σχόλιό μας και το βίντεο στο τέλος]
BBC-10.12.2007

Η Λιβύη και η Γαλλία υπέγραψαν μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε από τον Σαρκοζί προς τιμή του Συνταγματάρχη Καντάφι. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την αγορά απ' τη Λιβύη 21 Airbus και μνημόνιο συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η συνολική αξία των συμφωνιών δεν ανακοινώθηκε αλλά ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι το ύψος τους είναι γύρω στα 10 δις ευρώ. Κριτική στον Σαρκοζί για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, την πρώτη του Καντάφι στο Παρίσι από το 1973, άσκησε τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο ίδιος ο υπουργός του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γαλλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που υποδέχεται τον Συνταγματάρχη Καντάφι, από τη στιγμή που πριν 4 χρόνια αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Δύση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν γίνει θερμότερες από τον Ιούλιο, όταν ο Σαρκοζύ μεσολάβησε και πέτυχε την απελευθέρωση 6 νοσοκόμων από τη Βουλγαρία που ήταν φυλακισμένες στη Λιβύη με την κατηγορία ότι μόλυναν παιδιά με τον ιός του AIDS.

Μετά την υπογραφή της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι Λιβυκές εταιρίες θα αγοράσουν 21 Airbus. Ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Libyan Airlines, θα αγοράσει 4 A350s, 4 A330s, και 7 A320s, ενώ η Afriqiyah Airlines θα αγοράσει 6 A350s.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν και ένα μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας και την προμήθεια στη Λιβύη ενός ή περισσοτέρων πυρηνικών αντιδραστήρων, αφαλάτωσης θαλασσινού νερού., όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Σαρκοζί.

Στον τομέα των οπλικών συστημάτων, οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας με την υπόσχεση της Λιβύης να αγοράσει μελλοντικά όπλα από τη Γαλλία, χωρίς να δωθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Σαρκοζί απάντησε υπερασπιζόμενος τις επαφές και τις συμφωνίες: "Το σωστό είναι να επιβραβεύουμε αυτούς που απαρνούνται την τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα. Η Γαλλία πρέπει να μιλάει με όλους όσους θέλουν να επιστρέψουν στο δρόμο της ενσωμάτωσης στη διεθνή κοινότητα. Ζήτησα επίσης από τον Συνταγματάρχη Καντάφι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Ο Συνταγματάρχης Καντάφι ταξίδεψε στο Παρίσι συνοδεία 400 ατόμων και έστησε την περίφημη βεδουίνικη σκηνή του στον κήπο του ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η λιβυκή αποστολή

BBC-10.12.2007

Τι μεσολάβησε στα 3 χρόνια και ο Σαρκοζί μόνο που δεν μπήκε μόνος του σε Μιράζ να βομβαρδίσει την Τρίπολη... μπορούμε να υποθέσουμε: Μάλλον δεν προχώρησαν οι μπίζνες γιατί ο Καντάφι τους κορόιδευε όλους όπως κορόιδεψε και τον Αντρέα Παπανδρέου και τον Γιωργάκη ότι θα φέρει επενδύσει στην Ελλάδα... η διαφορά είναι ότι ο Σαρκοζί πήρε τ' όπλο του και τον ξεπάστρεψε, φέρνοντας "καλύτερους" στη θέση του, για να προχωρήσουν οι δικές του μπίζνες...