21 Σεπτεμβρίου 2011

Μπρούντερλε: Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxnT-VEv213bKGEbcZDht3rz-n-LGeK0RtjIxA4zlCFt8Xd-aQCKFqomkiobEgXIL5E8FBXZJpX7YQW43BT-XllOWp7-3vy22APgZ7OLqo_wqI258-jyhDC6Lu_oyrulsDb22Lk6ImC4Ak/s1600/bruederle_3_dpa.jpgΑναπότρεπτη θεωρεί κάποια στιγμή την διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της ΚΟ των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, καθώς η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του ZDF, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και σήμερα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε: «Κάποτε αυτό το κούρεμα θα είναι αναγκαίο επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τονίζοντας ότι ο όγκος του χρέους θα πρέπει να μειωθεί σε ένα «πραγματιστικό μέγεθος».

Ο κ. Μπρούντερλε διευκρίνισε ότι σαν κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα θα επιλέξει εκείνη τον χρόνο του «κουρέματος» του χρέους της. «Σε τελική ανάλυση». υπογράμμισε, «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χαν Όλαφ Χένκελ εκτιμά πως η πλειονότητα των Γερμανών διαφωνεί με την πολιτική διάσωσης της ευρωζώνης που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ και επισημαίνει πως «η αποδοχή του ευρώ βρίσκεται σε δραματικά χαμηλό σημείο».

Και προσθέτει: «Διάσημοι οικονομολόγοι της χώρας συμφωνούν στο μεταξύ ότι ο δρόμος προς την αναδιανεμητική ένωση, που ακολουθούν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, είναι ένας ολέθριος δρόμος: για τους γερμανούς φορολογούμενους, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις. Αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες τις ευρωζώνης. Μόνο στη Γερμανία παραμένει ταμπού. Αντ’ αυτού, αφήνουμε τους Γάλλους να μας σέρνουν από τη μύτη».

Τέλος, αναφερόμενος στα αισθήματα των Νοτιοευρωπαίων έναντι των Γερμανών ο κ. Χένκελ δήλωσε: «Ο επικεφαλής του FDP Ρέσλερ παρατήρησε ότι το κοινό νόμισμα απειλεί να διχάσει την Ευρώπη. Το χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που λαμβάνουν βοήθεια και των χωρών που την παρέχουν γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Εμείς οι Γερμανοί στο μεταξύ είμαστε μισητοί στους Έλληνες. Οι Νοτιοευρωπαίοι έχουν ‘μπουχτίσει’ να δέχονται μαθήματα από τον κύριο Σόιμπλε και την κυρία Μέρκελ, ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνουν περισσότερες οικονομίες και να προβούν σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Οι γερμανοί πολιτικοί χώνουν όλο και πιο βαθιά τη μύτη τους στις υποθέσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Αυτό οδηγεί σε διχασμό…»