23 Σεπτεμβρίου 2011

Κρυμμένο έργο πίσω από πίνακα του Γκόγια

Ακτίνες Χ αποκάλυψαν ένα δεύτερο έργο ζωγραφικής του Ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια (1746-1828) κάτω από το πορτρέτο που είχε φτιάξει το 1823 για τον δικαστή Don Ramón Satué. Το μυστικό έργο πιθανολογείται ότι απεικονίζει τον αδερφό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Όπως ανακοινώθηκε από το μουσείο Rijksmuseum Amsterdam, ανακαλύφθηκε δεύτερο «κρυμμένο» έργο του Γκόγια κάτω από αυτό που απεικονίζει τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης Don Ramón Satué. Το δεύτερο έργο πιθανολογείται πως απεικονίζει τον βασιλιά της Ισπανίας(1808-1813) Ιωσήφ Βοναπάρτη και αδερφό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο Γκόγια φαίνεται να ζωγράφισε πάνω στο έργο του πιθανώς για πολιτικούς λόγους καθώς κατά τους Ναπολεόντιους πολέμους δημιούργησε αριστουργηματικά έργα σαν τη συλλογή «The Disasters of War» με την οποία καταδίκαζε τα εγκλήματα του γαλλικού στρατού.

Το δεύτερο έργο είχαν παρατηρήσει οι επιμελητές του Ολλανδικού μουσείου αλλά το το έργο ήταν τόσο εξασθενημένο που δε μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν τα στοιχεία του, πόσο μάλλον η σύνθεσή του.

Η τεχνολογία υψηλής έντασης με τις ακτίνες Χ, που αναπτύχθηκε από τον Joris Dik του Delft University και τον Koen Janssens του Antwerp University μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν και να ερευνήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια έργα ζωγραφικής.

Η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ και αποκάλυψε πορτρέτο μιας άγνωστης χωρικής πίσω από το έργο του «Patch of grass».

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε υπάρχει έκδοση για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μουσεία με πίνακες που είναι αδύνατο για διάφορους λόγους να μετακινηθούν.

Η αποκάλυψη αυτή φανερώνει επίσης την επανάχρηση καμβάδων για λόγους κυρίως οικονομικούς ή για να καλύψουν την προηγούμενη δουλειά που δεν τους ικανοποιούσε.

tvxs.gr