03 Σεπτεμβρίου 2011

Πίσω από τις λέξεις

Κεραυνός εν αιθρία φάνηκε ότι έπεσε με την εξέλιξη στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ομως τίποτα δεν έγινε ξαφνικά, τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Το «σκηνικό» της κρίσης είχε στηθεί εδώ και μέρες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, την περασμένη

Τετάρτη, είχε δηλώσει ότι «οι επόμενες εβδομάδες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είναι κρισιμότατες εθνικά» και μάλλον δεν ήταν τυχαία η τετ α τετ συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι συζήτησαν για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αρα, η εμπλοκή μάλλον ήταν γνωστή και ερχόταν.

Οι δύο πλευρές, κυβέρνηση - τρόικα, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. «Δεν υπάρχει διακοπή, υπάρχει αναβολή για να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες». Ομως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βενιζέλος, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 5%, από 3,5% που έλεγε τον Ιούλιο, ενώ για πρώτη φορά άνοιξε τη «δεξαμενή» της εργασιακής εφεδρείας περιλαμβάνοντας και το στενό δημόσιο τομέα. Εκεί λοιπόν είναι το «κλειδί» της κρίσης. Οχι νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά ο περιορισμός του σπάταλου δημόσιου τομέα.

Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση «υπόσχεται» στην τρόικα ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και θα εφαρμόσει τα ψηφισθέντα. Μέχρι σήμερα, όμως, οι δανειστές μας διαπιστώνουν ότι βρισκόμαστε κάπου κοντά στην αρχή. Την ώρα, μάλιστα, που η Πορτογαλία εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμά της και η Ιρλανδία έχει ξεπεράσει τους στόχους που της έχουν τεθεί. Η Ελλάδα, όμως, μένει και πάλι μετεξεταστέα. Ακόμη και αν για μια ακόμη φορά πείσουμε τους δανειστές μας και δοθεί λύση -φυσικά πολιτική- για την εκταμίευση της έκτης δόσης, δεν πρέπει ξεκινήσουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή;

«Η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, μια διαπίστωση που έχει ακουστεί πολλές φορές από επίσημα χείλη. Εκτός εάν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί» πλέον τις καθυστερήσεις ως «όπλο» κατά των δανειστών μας, ώστε να πιέσει για άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Οι καλόπιστοι το δέχονται και ίσως το εύχονται, όμως πάντα υπάρχουν και οι «κακόπιστοι», που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα έπονται μετά τη ΔΕΘ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr