«Ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»
Επιπλέον, επιβεβαιώνουν πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενήμερο για όλη αυτή τη διαδικασία -σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γεωργίου την περασμένη Τρίτη στη Βουλή- και ότι η Στατιστική Αρχή επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία και σπουδή να εντάξει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.
Καταγγελία – βόμβα
Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε χθες ότι «ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ στα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του επίμαχου έτους 2009 ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»! Όπως είπε στον «Ε.Τ.», «ο ΟΣΕ προστέθηκε χωρίς να εξεταστούν οι δαπάνες, το παθητικό του, με τις επιστημονικές διαδικασίες που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα. Σαν να μην έφθανε αυτό όμως, στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ενημέρωσαν ότι το ενεργητικό του Οργανισμού, που συμπεριελήφθη στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν σε τιμές του 1970, ενώ οι δαπάνες του σε τρέχουσες τιμές. Αν το ενεργητικό του ΟΣΕ είχε υπολογιστεί βάσει των τιμών του 2009, τότε θα αυξανόταν το ΑΕΠ και θα περιοριζόταν το έλλειμμα».
Το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2001-2009 οφειλόταν στα «αμαρτωλά» swaps της Goldman Sachs επί κυβερνήσεως Σημίτη και ότι η αναθεώρηση αυτή έγινε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακολουθώντας πλήρως τις υποδείξεις της Eurostat, εν πλήρει γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύουν τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε χθες το «Ράδιο 9».
Το περιεχόμενο των εγγράφων
Το πρώτο είναι μια δισέλιδη επιστολή του Γερμανού γενικού διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ προς τον κ. Γεωργίου, με ημερομηνία 25/8/2010, ενώ το δεύτερο έχει ημερομηνία 28/9/2010 και αποτελεί έκθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τηλεφωνική επικοινωνία Ραντερμάχερ-Γεωργίου οκτώ ημέρες νωρίτερα.
Όπως προκύπτει από αυτά:
1. Οι κυριότερες οδηγίες της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος, συνεπεία των swaps του 2001, όχι απλώς ήταν γνωστές, αλλά και είχαν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών: «Η Eurostat έστειλε την τελική ανάλυσή της για την επίπτωση του swap της Goldman Sachs στα στατιστικά για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP), τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Γεωργίου ήταν σε επικοινωνία με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να της μεταφέρει τις αντιλήψεις του κ. Ραντερμάχερ για τα ζητήματα των swaps», αναφέρει η έκθεση, ενώ στην επιστολή σημειώνεται: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ανάλυση της Eurostat σχετικά με το swap του 2001 με την Goldman Sachs». Επιπλέον, η Eurostat είχε συμφωνηθεί να παρέχει στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. τεχνική βοήθεια και για το σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή υπηρεσία είχε στείλει προτάσεις στον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC), Γιώργο Ζανιά.
2. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προσπάθησε καν να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας διαφορετικής μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, αφού στην κατακλείδα της επιστολής επισημαίνεται: «Συμπερασματικά, η Eurostat δεν βρήκε στην επιστολή των ελληνικών αρχών ουσιαστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε αναθεώρηση της άποψής της ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να διορθωθεί για το 2001, το 2005 και το 2008, συνεπεία του swap που υπεγράφη με την Goldman Sachs το 2001».
3. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμφώνησε πλήρως με την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών (που περιλαμβάνουν το ΑΕΠ, τις δαπάνες κ.λπ.): «Ηταν κοινή η αντίληψη ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται δουλειά με κατάλληλο συντονισμό, προετοιμασία και επικοινωνιακή διαχείριση… Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ίσως θα ήταν σωστό να μην υπάρξει βιασύνη για αναθεώρηση, εξαιτίας των προσδοκιών εντός της χώρας, αλλά ούτε και εκ προοιμίου υπαναχώρηση».
4. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βιάστηκε να εντάξει τις ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος της χώρας περισσότερο κι απ’ ό,τι ήθελε η Eurostat! «Στόχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι να καταλήξει σύντομα σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την ταξινόμηση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμεί η επίλυση ορισμένων ζητημάτων (ιδιαίτερα για τον ΟΑΣΑ και την ΕΡΤ)», επισημαίνεται στην έκθεση.
5. Ο κ. Ραντερμάχερ χρησιμοποιούσε ύφος προϊσταμένου προς υφιστάμενο στην επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά. «Παρατήρησα τη σημαντική καθυστέρηση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές προτού απαντήσουν στην επιστολή της Eurostat με ημερομηνία 11/6/2010 και περιμένω να μη σημειωθούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον», διαβάζουμε στην επιστολή του.
6. Η Eurostat ενημερωνόταν αναλυτικά για ό,τι συνέβαινε στο Συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – ακόμα και για τις διαφωνίες μελών της με τον πρόεδρο.
Ελεύθερος Τύπος