09 Σεπτεμβρίου 2011

Σε νέα μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς οι εξαγγελίες Βενιζέλου δεν έπεισαν

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Ευ.Βενιζέλο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον Γ.Παπανδρέου, δεν έπεισαν τους δανειστέςΠροβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκαν από τον Ευ.Βενιζέλο την Τρίτη δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, οι πιέσεις εντάθηκαν, ενώ ακούγονται πλέον και φωνές για διακοπή της χρηματοδότησης ή ακόμη και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ.Μόσιαλο «δεν θα αφορούν μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η κυβέρνηση ανέμενε πως θα καθησύχαζε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες και θα ελάττωναν την πίεση στην Ελλάδα. Αντί γι' αυτό, το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά τη ρήξη στις συνομιλίες με την τρόικα παρέμεινε και εντάθηκε, ενώ πλέον η Αθήνα αξιολογεί ως «πολύ σοβαρή» την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έως πρόσφατα δεν συζητούσε καν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ασκούσε σκληρή κριτική σε όσους έθεταν τέτοιο θέμα, αλλά τώρα με συνεχείς δηλώσεις και παροτρύνσεις φαίνεται να υποδεικνύει την έξοδο της χώρας μας.

Ενδεικτικό της αμηχανίας, της σύγχυσης και της έντονης ανησυχίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, βλέπει να στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια ελιγμών.

Στο πλαίσιο αυτό και μόλις δύο 24ωρα μετά τα μέτρα της Τρίτης, αρμόδια κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα, πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και άρα στον προθάλαμο των απολύσεων θα φτάσει τους 20.000.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε σχετικά: «Εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε, σε καμία περίπτωση -και το τονίζω αυτό και μπορείτε να το μεταφέρετε, εάν θέλετε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα- την υλοποίηση, την υπογραφή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Και το λέγω αυτό με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Γιατί; Διότι η συμφωνία αυτή βάζει σε μία τάξη τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Επομένως, σε καμία περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου».

Ο κ. Μόσιαλος δεν διέψευσε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, διευκρίνισε ωστόσο: «Δεν θα πάρουμε μέτρα που θα αφορούν τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανση. Από εκεί και πέρα, διεξάγεται μία συνεχής συζήτηση».

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Εκθεση και όπως είπε ο κ. Μόσιαλος «θα είναι πάρα πολύ σαφές το μήνυμά του, ότι δεν θα υποχωρήσουμε στις αντιστάσεις, εμείς είμαστε ενάντια στα συμφέροντα, δεν είμαστε απέναντι στην κοινωνία · ο πρωθυπουργός θα καλέσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, είτε αυτές είναι στο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό, σε εθνική συνεννόηση».