07 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΔ: ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/01/ND_new-logo.jpgΗ αποτυχία του οικονοµικού προγράµµατος αντανακλάται –τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν στοιχειώδη οικονοµικά- και στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων.

Το δε συµπέρασµα που εξάγεται –πέραν των άλλων- από την επιδείνωση των εισπράξεων του κράτους είναι ότι, την συγκεκριµένη οικονοµική πολιτική που κάθε λίγο και λιγάκι αναθεωρείται, είτε µας την επέβαλαν χωρίς να διαπραγµατευτούµε, είτε οι πιστωτές µας συναίνεσαν σε µέτρα που πρότειναν οι κυβερνητικοί οικονοµικοί φωστήρες. Και στις δύο περιπτώσεις ακέραιη έχει την ευθύνη η κυβέρνηση.

Η τακτική αυτή εδώ και δύο χρόνια έχει οδηγήσει τη χρεωµένη χώρα µας σε βαθειά ύφεση. Με τις συνθήκες αυτές δεν πρόκειται να ξεχρεώσουµε ποτέ.

Και ιδού, για του λόγου το αληθές:

Η Ιρλανδία λ.χ., που δανείστηκε και αυτή, αρνήθηκε να υποκύψει στο µέτρο που επιχείρησαν να της επιβάλουν και που αφορούσε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Το επιχείρηµα της ήταν κρυστάλλινο. Με χαµηλούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, οι επενδύσεις έρχονται η µία µετά την άλλη.

Και, τα λεφτά που εισπράττει η Ιρλανδία από αυτήν την προσέλκυση κεφαλαίων και την επιχειρηµατική δραστηριότητα, είναι µεγαλύτερα από αυτά που θα εισέπραττε αν αύξανε τους φορολογικούς συντελεστές και ανακοπτόταν η εισροή κεφαλαίων και µειωνόταν η δραστηριότητα και η κατανάλωση. Απλά πράγµατα.

Αντιθέτως η δική µας κυβέρνηση - είτε συναίνεσε είτε πρότεινε και έγινε αποδεκτό αµέσως - επιδίδεται συνεχώς σε φορολογικές επιδροµές, τις οποίες µάλιστα µεταβάλει ως προς το περιεχόµενο, κάθε λίγο και λιγάκι, αποκαλύπτοντας την αµηχανία της: Νέες έκτακτες εισφορές στα υψηλά εισοδήµατα! Εισφορά άσκησης επαγγέλµατος στους ελεύθερους επαγγελµατίες! Εξοντωτικές αυξήσεις ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει µειωθεί η κατανάλωση! Αυξήσεις αφορολόγητων ορίων στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας –οπότε η ανοικοδόµηση που συντηρεί πληθώρα επαγγελµάτων υφίσταται και άλλη καθίζηση!

Χειρότερη συνταγή για πιο βαθειά ύφεση δεν υπάρχει. Και ευλόγως προκύπτει το ερώτηµα γιατί εφαρµόζει η κυβέρνηση τέτοια επιπλέον µέτρα, όταν, εκτός από τη µείωση της οικονοµικής δραστηριότητας -µε κατ’ επέκταση µία ακόµη µεγαλύτερη µείωση των εισπράξεων από φορολογία- το κράτος δεν διαθέτει αποτελεσµατικούς φορολογικούς µηχανισµούς. Μηχανισµούς, µέσω των οποίων να µπορέσει, µε παραπάνω εισπράξεις, να ισοσταθµίσει τις απώλειες από την καθίζηση της οικονοµικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης!

Να προσθέσουµε, σ’ όλ’ αυτά και το ξεχαρβάλωµα των Εφοριών από τον πρώην «τσάρο» της Οικονοµίας, ο οποίος είχε οδηγήσει, εξ αιτίας των παιδαριωδών πειραµατισµών του, σε παραίτηση τον αρµόδιο για τα φορολογικά, γενικό γραµµατέα του.

ΝΔ