03 Σεπτεμβρίου 2011

Σύμφωνα με έγγραφο «Ο Δ.Χριστόφιας είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα των εκρηκτικών στο Μαρί»

Έγγραφο, το οποίο φέρει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να είχε ενημερωθεί δέκα μήνες πριν από την έκρηξη στη ναυτική βάση στην Κύπρο για την επικινδυνότητα των εκρηκτικών, δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Το έγγραφο «καταρρίπτει δύο ψεύδη» απαντά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έγγραφο είχε ως παραλήπτη τον κ. Χριστόφια και στόχος ήταν η ενημέρωση του προέδρου για σύσκεψη του συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου με τον υπολοχαγό Ανδρέα Γενάρη του επιτελείου του υπουργού Άμυνας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παντελίδης προς τον Κύπριο πρόεδρο, η σύσκεψη έγινε για να συζητηθεί η δυνατότητα καταστροφής της πυρίτιδας και των εκρηκτικών και οι δύο επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν «με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμποροκιβώτια το καλοκαίρι» και όπως σημειώνει «η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής».

Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το έγγραφο καταρρίπτει στην πραγματικότητα δυο ψεύδη.

«Το πρώτο ψεύδος», είπε ο εκπρόσωπος, «είναι η εντύπωση που προσπαθούν επίμονα να καλλιεργήσουν ορισμένοι ότι το φορτίο κρατήθηκε στην Κύπρο για να σταλεί μετέπειτα στη Συρία».

«Το έγγραφο τεκμηριώνει ότι η κυβέρνηση εργαζόταν προς την κατεύθυνση να πεισθεί η Συρία και το Ιράν για την καταστροφή του φορτίου» πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

«Το δεύτερο ψεύδος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπος, «αφορά στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η μη καταστροφή του φορτίου ως απόφαση του προέδρου Χριστόφια».

Η σύσκεψη στην οποία αναφέρεται το έγγραφο, τόνισε ο κ. Στεφάνου, συγκλήθηκε από τον Λεωνίδα Παντελίδη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια και είχε αντικείμενο την προώθηση καταστροφής του φορτίου και όχι για λόγους ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές που υπάρχουν στο έγγραφο, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη ορθής εκτίμησης για την επικινδυνότητα του φορτίου από τους καθ' ύλην αρμόδιους, γιατί στο έγγραφο «γίνεται μια γενικόλογη, αν όχι αόριστη αναφορά περί κάποιων κινδύνων».

Επιμένοντας ότι αυτή είναι όλη η αλήθεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή διαστρεβλώνεται βάναυσα από ορισμένους, προκειμένου να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας.