Στα χρόνια μετά τον πόλεμο και έως τις ημέρες μας δυο ήταν οι μύθοι στην Ελλάδα . Τα ακίνητα και το δημόσιο. Πότε κανείς δεν έχασε επενδύοντας σε αυτά. Δείτε γιατί:
-Ακίνητα
Με εξαίρεση κάποια χρόνια στην δεκαετία του 1980 (μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία) το κεραμιδί έκανε πλούσιους πολλούς έλληνες δεκαετιών από το 1950 έως 2010. Δηλαδή επί 60 και πλέον χρόνια όσοι αγόρασαν ακίνητα μετά από 4-5 χρόνια και τα πουλούσαν όχι μόνο έπαιρναν πίσω τα χρήματα τους αλλά «έβγαζαν» σημαντικό κέρδος. Εξαίρεση ήταν από το 1981 έως το 1983-4 καθώς με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πάγωσε η κτηματαγορά και οι τιμές υποχώρησαν. Προσωρινά όμως.
Τους τελευταίους 18 μήνες όλα αυτά άλλαξαν. Τουλάχιστον 250.000 νεόδμητα ακίνητα είναι απούλητα . Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και ως εκ τούτου οποίος θέλει να αγοράσει μόνο με μετρητά. Οποίος ιδιώτης πουλάει θα πρέπει να ρίξει πολύ την τιμή του εάν θέλει να ρευστοποιήσει την περιουσία του. Οι κατασκευαστές επειδή έχουν απόθεμα χρημάτων μέχρι στιγμής δεν πιέζουν τις τιμές. Προ ημερών διάβασα σε ρεπορτάζ έγκυρης εφημερίδας ότι μονοκατοικία στην Γλυφάδα πωλείτο για 3.000.000 ευρώ. Υποψήφιος αγοραστής με μετρητά στο χέρι πρόσφερε 800.000 ευρώ. Πλέον όσοι έχουν ακίνητα στα χέρια τους προσπαθούν να τα πουλήσουν ρίχνοντας τις τιμές από 10 έως 30 %. Όμως αξίες την σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν .
-Δημόσιο
Όλοι γνωρίζουν την γνωστή ρήση με την οποία μεγαλώσαμε όλοι μας. «Παιδί μου στο δημόσιο να πας . Βρέξει χιονίσει θα έχεις το μισθό σου» μας έλεγαν από το σπίτι μας . Από την Μακεδονία έως την Κρήτη όλοι ήθελαν να αρμέγουν «την μεγάλη αγελάδα», το δημόσιο. Οι πατεράδες μας που σπούδασαν με χίλια βάσανα επέλεξαν το δημόσιο για να ξεφύγουν από την φτώχια. Τώρα και αυτό τελείωσε. Η κυβέρνηση μιλάει για χιλιάδες απολύσεις ( πλέον είναι υποχρεωμένη να τις κάνει ) . Οι μισθοί πλέον είναι χαμηλοί (εφόσον θα καταργηθούν τα επιδόματα). Επιπλέον, η μονιμότητα ΔΕΝ ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους . Ίσως καταργηθεί και για τους παλιούς. Κραταιές επιχειρήσεις του παρελθόντος όπως η Εμπορική Τράπεζα και ο ΟΤΕ (η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ αύριο ) ανήκουν πλέον σε ιδιώτες και όχι στο κράτος. Η Αγροτική Τράπεζα είναι υπερχρεωμένη . Το όνειρο κάθε υπαλλήλου να πάει στο υπουργείο Οικονομικών - σε μια εφορία –πάει, τελείωσε και αυτό . Οι εφορίες από 300 που ήταν έως σήμερα θα μειωθούν σε 100 και οι υπόλοιπες θα κλείσουν. Και αυτό το όραμα ξεθώριασε.
Συμπέρασμα:
Το τέλος δυο μύθων βρίσκει ήδη την ελληνική κοινωνία πολλαπλά πληγωμένη. Για να δούμε ποιο θα είναι το αύριο...
Γ. Δημητρομανωλάκης
protothema.gr