29 Σεπτεμβρίου 2011

Λυσσαρίδης: «Τα εθνικά θέματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία»

Δήλωση του Κύπριου πολιτικού ηγέτη Βάσου Λυσσαρίδη, μετά τη διάλεξή του στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της ΕΛΑΣ.

«Τα εθνικά θέματα είναι συγκοινωνούντα αγγεία. Δεν υπάρχει χωριστό Κυπριακό, Θρακικό, χωριστό πρόβλημα Αιγαίου, γιατί οι κίνδυνοι από τον τουρκικό επεκτατισμό είναι για όλους μας», δήλωσε η ηγετική πολιτική προσωπικότητα της κυπριακής πολιτικής ζωής, επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, μετά τη διάλεξη με θέμα το «Κυπριακό», που ανέπτυξε στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προσκεκλημένος του αρχηγού του σώματος, αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες, αλλά ένα έθνος, ο κ. Λυσσαρίδης στηλίτευσε, σε δηλώσεις του, τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. «Ο κ. Νταβούτογλου ζητάει συγκυριαρχία του Αιγαίου, «κυπροποίηση» της Θράκης και ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου και δηλώνει ότι «ακόμα και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος εμείς θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε», γιατί η Κύπρος είναι απαραίτητη στους σχεδιασμούς της Τουρκίας για να μετατραπεί σε μία περιφερειακή υπερδύναμη», είπε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία δηλώνει τις προθέσεις της. Τώρα μένει εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, σαν έθνος αλλά και ο ελληνισμός απανταχού, να έχουμε τη δική μας στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους άξονες τις στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο χώρες, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι «πρέπει να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα διεθνή, τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά βήματα για τη συνεχιζόμενη κατοχή. Να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση: την αντικατοχική, για τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Εξέφρασε επίσης, την άποψη ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι ακόμα μεγαλύτερα θύματα του τουρκικού επεκτατισμού από εμάς, γιατί έχουν ακόμα πιο πικρή γεύση της τουρκικής κηδεμονίας. Αυτή τη στιγμή, αρκετές φορές, διαδηλώνουν ενάντια στη στραγγαλιστική κηδεμονία της Τουρκίας και απαιτούν να έχουν τη δική τους φωνή», προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει φωνή. Μιλάμε για διακοινοτικό διάλογο, όταν ο Έρογλου δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα αν δεν έχει τη συγκατάθεση και την προτροπή της Τουρκίας». Και κατέληξε λέγοντας: «Για να έχουμε διακοινοτικό διάλογο, πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από την τουρκική επιρροή».

Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για τα σώματα ασφαλείας καθώς «αποτελούν την εγγύηση κάθε έθνους και για εθνική ασφάλεια και για εσωτερική ομαλότητα», ιδιαίτερα, όπως είπε, «για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία είναι επιφορτισμένα να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο». Δήλωσε, εξάλλου, χαρούμενος διαπιστώνοντας τον ενθουσιασμό και τη διάθεση των στελεχών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας «να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τα εθνικά θέματα», όπως ανέφερε.

Τη διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, παρακολούθησαν πλην του αρχηγού του σώματος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο πρώτος υποδιοικητής της ΕΥΠ Φώτιος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και αντιπροσωπείες σπουδαστών από τις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.