11 Σεπτεμβρίου 2011

Δημόσιες δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

Στελέχη στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ κάνουν τώρα αναφορές στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Με σκοπό το ευρώ να σταθεροποιηθεί, δεν μπορεί να έχουμε οποιοδήποτε ταμπού», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Die Welt ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, αντι-καγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ. «Η σταθεροποίηση του ευρώ περιλαμβάνει, εφόσον προκύψει η ανάγκη, τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν όμως είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα εργαλεία».

Επίσης, ο Ρέσλερ ευνοεί κυρώσεις κατά των μελών της ευρωζώνης που αποτυγχάνουν να μειώσουν μεγάλα δημόσια ελλείμματα, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ. Ομως, ο γενικός γραμματέας του ίδιου κόμματος,ο Κρίστιαν Λίντνερ, προχώρα πιό μακριά, δηλώνοντας στην Berliner Morgenpost ότι το κόμμα του δεν αποκλείει τη δυνατότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Απ την πλευρά του ο ειδικός για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλ, ερωτώμενος από το Ρόιτερς απάντησε ότι «με τον δρόμο, που τα πράγματα παίρνουν, δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλκερ Μπούφι δήλωσε από την πλευρά του στο Spiegel ότι «εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, αν πράγματι μάς χρειάζονται νέοι κανόνες, που θα καταστήσουν δυνατή την έξοδο ενός μέλους από την ευρωζώνη». Όμως, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο ενός ντόμινο.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη που εξέφρασε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιοσκα Φίσερ στην Bild am Sonntag. Δήλωσε:"Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σήμερα σοβαρότερη παρά ποτέ. Έως τώρα, δεν σκεπτόμουνα ότι θα αποτύχει το ευρώ, όμως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα καταρρεύσει».