22 Σεπτεμβρίου 2011

Συμμετοχή ΝΔ στην προσπάθεια προσέλκυση επενδύσεων από τη Ρωσία

http://www.skai.gr/files/temp/1DA9507F6C7EAD15CA87AC893F253FEA.jpgΗ ΝΔ θα συμμετάσχει στην πανεθνική προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων από τη Ρωσία, με την οποία είναι σημαντικό να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις, πολύ πέραν εκείνων στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής ελληνορωσικής φιλίας, Σίμος Κεδίκογλου.

«Συνεργαζόμαστε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη, στην οργάνωση του πολύ σημαντικού ελληνορωσικού συνεδρίου στη Ρόδο, στα τέλη του μήνα, αν και εκπροσωπούμε διαφορετικά κόμματα», είπ ο κ. Κεδίκογλου στο ρωσικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν γίνει τεράστια λάθη στις ελληνορωσικές σχέσεις - η ελληνική κυβέρνηση πρακτικά ακύρωσε τις ενεργειακές συμφωνίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, αλλά αρνείται ακόμη και εξαιρετικά συμφέρουσες προτάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, η Ελλάδα με τους ρωσικούς αγωγούς θα μετατρεπόταν από καταναλωτή σε παίκτη του ενεργειακού χάρτη, αλλά μπορεί να αναπτύξει τις συνεργασίες της με τη Ρωσία στις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και ηλιακών συσσωρευτών, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, όπου «παραμένει άγνωστο γιατί δεν έχουν απαντηθεί οι ρωσικές προτάσεις προ εξαμήνου», αλλά και στην πώληση ιδιοκτησίας, χορηγώντας αυτομάτως στους Ρώσους πολίτες, που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, πενταετείς θεωρήσεις Σένγκεν. Για το θέμα αυτό, για το οποίο δεν απαιτείται οποιαδήποτε άλλη συνεννόηση με την ΕΕ, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι θα καταθέσει άμεσα σχετική τροπολογία στην ελληνική Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Αβραμόπουλος και ο κ. Κεδίκογλου είναι προσκεκλημένοι του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» στο τριήμερο συνέδριό του, που ξεκινά αύριο, Παρασκευή, στο οποίο θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της «Ενιαίας Ρωσίας», αύριο θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του κόμματος και άλλων έξι ξένων κομμάτων, μεταξύ των οποίων η ΝΔ, το κυπριακό ΑΚΕΛ, η σερβική Ένωση Σοσιαλδημοκρατών, το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, το Λαϊκό Κόμμα της Λετονίας και η Ενιαία Αμπχαζία της αποσχισθείσας από τη Γεωργία Δημοκρατίας.