07 Σεπτεμβρίου 2011

Η Φινλανδία απειλεί ότι δεν θα συμμετέχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης χωρίς εγγυήσες

Η Φινλανδία μπορεί να μην συμμετάσχει με το μερίδιο που της αναλογεί στο δεύτερο πακέτο στήριξης τηες Ελλάδας, εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την παροχή εγγυήσεων από την Αθήνα, δήλωσε την Τετάρτη ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο «παραμένει μία πιθανότητα», είπε ο κ. Κατάινεν σε δηλώσεις του μετά από ομιλία στο Ελσίνκι την Τετάρτη.

«Εξαρτάται από το θέμα των εγγυήσεων», προσέθεσε.

«Το θέμα των εγγυήσεων είναι μία μικρή λεπτομέρεια σε ένα μεγαλύτερο πακέτο», σημείωσε.

«Αναζητούμε μία λύση. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, καθώς το θέμα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε στην ομιλία του ότι η χώρα του θέλει ακόμα να συνεισφέρει στη βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς «η επιτυχία της Φινλανδίας εξαρτάται από την επιτυχία της ΕΕ», ενώ τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση η έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, η τελική λύση στο θέμα των εγγυήσεων ίσως να μην έχει βρεθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαιτίας νομικών κωλυμάτων.

«Θα υπάρξει αρκετή πολιτική πίεση για να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν. Δεν θα είναι 100% έτοιμοι στις επόμενες ημέρες», είπαν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συμφωνία για τις εγγυήσεις κατά την άτυπη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ίπαν μετά τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της συνεδρίασης ότι η τελική λύση θα πάρει περισσότερο χρόνο.

«Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο πέρα του άτυπου Ecofin, είναι πολύ περίπλοκο το θέμα από τεχνικής άποψης», δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις προεργασίες.

«Νομίζω έως τα τέλη του μήνα το νωρίτερο, τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσεως, είναι πολύ, πολύ περίπλοκα νομικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει κακή πρόθεση από κανέναν. Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολύ ενεργό τρόπο σε αυτό. Θα είναι μια λύση η οποία επί της αρχής θα είναι ανοικτή σε όλους, αλλά την οποία πολύ λίγες χώρες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, γιατί θα πρέπει σε αντάλλαγμα να αποποιηθούν ορισμένα άλλα προνόμια», είπε ο αξιωματούχος.

Η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν και αυτές εγείρει θέμα εγγυήσεων από την Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη επιδιώκει το ζήτημα να περιοριστεί στην Φινλανδία, καθώς είναι η μόνη χώρα της οποίας η Βουλή έχει αξιώσει αυτές τις εξασφαλίσεις.