16 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Με διοργανωτή τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:

-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

- Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

-Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)

-Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ)

- Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ)

-Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ)

-Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)

-Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ)

Οι φορείς ανέπτυξαν στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος γενικότερα, οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας από τη ΝΔ.

«Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης έχουν συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις στις οποίες η Πολιτεία οφείλει να δώσει την πρέπουσα σημασία», τόνισε o Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, κατά την έναρξη της ημερίδας.

Όπως πρόσθεσε: «Οι συσκέψεις του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τους παραγωγικούς φορείς δεν έχουν τυπικό ή διαδικαστικό χαρακτήρα αλλά αποτελούν ευκαιρία ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται τα προβλήματα και εξειδικεύονται οι πιθανές λύσεις». Και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας πως «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το όχημα της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και η ΝΔ έχει στην κορυφή της οικονομικής της πολιτικής τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Θέσεις φορέων

Πέρα από τις πάγιες θέσεις για την ανάγκη μείωσης φόρων, αύξησης ρευστότητας και μείωσης της γραφειοκρατίας και εκτός από τη γενική παραδοχή ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτυξιακές δυνατότητες, οι φορείς, μεταξύ άλλων, πρότειναν τα εξής:

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επισημαίνεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας του ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) και του invest in Greece, με παράλληλη αλλά έμπρακτη αναβάθμιση των τμημάτων ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών) στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό καθώς και η απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, με άρση των σχετικών προσκομμάτων.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση δημιουργίας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας και την ανάγκη εξειδικευμένης ενίσχυσης της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων είτε μέσω άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, είτε μέσω της ανταποδοτικής παροχής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών-χρεών προς τις επιχειρήσεις, είτε μέσω της δημιουργίας ενός εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδότησης τους.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προτείνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ στα πέντε έτη, αντί των τριών που ισχύει, για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την ημερομηνία ένταξης τους στο πρόγραμμα καθώς και την εγγύηση των μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι το ΕΤΕΑΝ οφείλει να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγυήσεις απευθείας στην επιχείρηση, χωρίς να παρεμβάλλεται η τράπεζα, όπως συμβαίνει σήμερα, προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λετουργίας της «Τειρεσίας ΑΕ» και ζητά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της πρώτης πτώχευσης ενός νέου επιχειρηματία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, σημειώνει την ανάγκη για ισότιμη ένταξη του εμπορίου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους στον επενδυτικό-αναπτυξιακό νόμο και επιθυμεί να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της υφιστάμενης απασχόλησης.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ζητά την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή-βιοτεχνία προϊόντων αργυροχρυσοχοϊας και δερμάτινων ειδών καθώς και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβάλλουν οι δήμοι στις επιχειρήσεις.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης ζητά χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τις τράπεζες με μικρά επιτόκια, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την παροχή κινήτρων που θα βοηθήσουν τις ΜΜΕ να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα έρθει, μεταξύ άλλων, μέσα από την άρση του cabotage και τον εκσυγχρονισμό του επιβατικού σταθμού του ΟΛΘ και τη χρηματοδότηση ειδικής καμπάνιας τουριστικής προβολής, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, από τον ΕΟΤ και το υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με την ταυτόχρονη δημιουργία σελίδων της πόλεως στους σημαντικότερους τουριστικούς διαδικτυακούς τόπους.

Τέλος η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής προτείνει τη βελτίωση των υποδομών του νομού, τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων, τη χάραξη σχεδιασμού στρατηγικής marketing καθώς και τη δημιουργία προσφορών θεματικών πακέτων στους διηπειρωτικούς επισκέπτες.