15 Σεπτεμβρίου 2011

Είδηση για υποψιασμένους: Η Βρετανία κατά της ΕΚΤ για την εκκαθάριση των παραγώγων όπως πχ. των CDS

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvCPYAldTgo-PRptUUg2VNZbkONlfFNg6BjMMZ4xUHF08EtCQjUkZdtZAyJ3slk4GaVA4XNnnd2xLlhVt5MKi2Dd05nFKeV6pdYAUay_UHtjvgdvICAp8x39TmWNeGgZ-nnbsh71cNG7xt/s320/JEWS+CAUSE+YOU+TO+LOSE.jpgΗ Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θεωρεί πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΚΤ για την απαγόρευση εκκαθάρισης παραγώγων σε ευρώ (πχ. CDS ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης), λειτουργούν είναι εις βάρος των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της [Απορία: οι ρυθμίσεις αυτές της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν τέτοια ιδρύματα σε άλλες χώρες της ΕΕ;


Μάλλον όχι καθώς ιστορικά και σήμερα ακόμα περισσότερο, όλα είναι συγκεντρωμένα στα χέρια των Εβραίων του Λονδίνου προκειμένου να μην υπόκεινται στον έλεγχο της ΕΚΤ ;) και αυτός είναι και ο λόγος που η Βρετανία δεν μπήκε στο ευρώ και όχι οι παπαριές περί συναισθηματισμού με τη λίρα κ.λπ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Βρετανίας προσανατολίζεται στη χρήση ένδικων μέσων κατά της ΕΚΤ για την απόφασή της Κεντρικής Τράπεζας να απαγορεύσει τους οίκους εκκαθάρισης (clearing houses) της χώρας να δραστηριοποιούνται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που είναι αποτιμημένα σε ευρώ.

Όπως σημειώνεται η Βρετανία θεωρεί πως η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να αναγκάσει ορισμένους οίκους εκκαθάρισης να μεταφερθούν σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όπου βέβαια θα αναγκαστούν να λειτουργούν με άλλους κανόνες... μιας και εκεί περιμένει η θεία Μέρκελ που δαγκώνει και ξεσκίζει άμα ακούει για CDS.

Εάν τελικά προχωρήσουν οι μηνύσεις θα είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται νομικά κατά της ΕΚΤ.

«Η απόφαση αυτή παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας αγοράς," ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να δει το θέμα να επιλύεται γρήγορα και χωρίς τη συμμετοχή των δικαστηρίων, αλλά εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να συνεχίσει τις νομικές ενέργειες».

Ελπίζω την παραπάνω είδηση να την αξιολογήσουν όσοι μπορούν ακόμα και σκέφτονται... γιατί οι άλλοι "για όλα φταίει η Μέρκελ που πήρε τον ελληνικό χρυσό και μας χρωστάει 1 τρις" έχουν σταματήσει πλέον να σκέφτονται καθώς έχουν λύσει όλες τις εξισώσεις της παγκόσμιας οικονομίας με το "η Μέρκελ φταίει για όλα"