27 Σεπτεμβρίου 2011

FT: «Απίθανη» μια γρήγορη και μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το σενάριο ενός γρήγορου και μεγάλου «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων έχει μικρή στήριξη στην Ευρώπη και οι περισσότεροι αξιωματούχοι το θεωρούν απίθανο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Ευρώπη σκέπτεται το αδιανόητο για να αντιμετωπίσει την κρίση», σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους για την Ελλάδα και το μέλλον του ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ θεωρούσαν ότι θα είχαν μακρό χρόνο στη διάθεσή τους.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι υπήρξε νέα ώθηση από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, για να εξετασθεί το σενάριο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά από την προβλεπόμενη τον Οκτώβριο διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά υπήρξε αντίδραση πολλών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι πιθανή μέχρι να εφαρμοσθεί ένα σύστημα μόχλευσης των κεφαλαίων του ΕΤΧΣ, ύψους 440 δισ. ευρώ, και ότι οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο χρόνο θα απαιτήσει αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι πολύ πιθανό να συζητήσουν προτάσεις για τη μόχλευση των κεφαλαίων του ΕΤΧΣ την επόμενη εβδομάδα και οι ηγέτες της ΕΕ να θέσουν τις αρχές για το θέμα αυτό μέσα στον Οκτώβριο. Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα νέα σχέδια για τη μόχλευση μπορεί να απαιτήσουν και ένα νέο γύρο εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, οπότε η εφαρμογή τους, όπως και των σχεδίων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να αναβληθεί για μήνες.

Εξάλλου, δέκα γνωστοί Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που είναι σύμβουλοι της γερμανικής Κυβέρνησης, έστειλαν επιστολή στους Financial Times, με την οποία ζητούν το άμεσο «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Για να διασφαλισθεί η σταθερότητα, οι οικονομολόγοι ζητούν να συνδυασθεί η αναδιάρθρωση με την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ΕΤΧΣ, τα οποία θα έχουν το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Με το σχέδιο που προτείνουν οι οικονομολόγοι, η ΕΚΤ θα μπορεί να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της στην τιμή κτήσης τους με ομόλογα του ΕΤΧΣ.

Προτείνεται ακόμη να στηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες με κεφαλαιακές ενέσεις από το ΕΤΧΣ, πέρα από τα κεφάλαια του προβλέπονται από το μνημόνιο συμφωνίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Για τις τράπεζες των άλλων χωρών προτείνεται να ανακεφαλαιοποιηθούν από τις Κυβερνήσεις τους και μόνο αν χρειασθεί και από το ΕΤΧΣ, ενώ προτείνεται επίσης να δοθούν προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ΔΝΤ στην Ιταλία και την Ισπανία, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου προτάσεις για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ιδέα των ευρωομολόγων και της θέσπισης ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ.

Αρκετοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι κάθε προσπάθεια να ενοποιηθεί ο κίνδυνος μέσα από την έκδοση ευρωομολόγων θα βασίζεται στην οικονομική ισχύ της Γερμανίας, δίνοντας σε αντάλλαγμα στο Βερολίνο την εξουσία να προωθήσει σε αντάλλαγμα νέους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.