27 Οκτωβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Απαλλάξαμε τη χώρα από 100 δισ. χρέος... και τα φορτώσαμε στο λαό

[Σε λίγο η απίστευτη ατάκα του Μπένυ προκειμένου να βαφτίσει το κρέας ψάρι!]
Απαλλάξαμε τη χώρα από 100 δισ. χρέος τόνισε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Απάντησε μάλιστα και στην κριτική που έκανε η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο Α. Σαμαράς, με τις επισημάνσεις ότι η χώρα το 2020  θα είναι στα επίπεδα του 2009, χαρακτηρίζοντάς τις "επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις". Πρόσθεσε επίσης ότι το 2009 το έλλειμμα αποδείχθηκε 15,7%, η ύφεση 3,2%, ενώ το χρέος, μόνο το 2009 επιβαρύνθηκε με 36 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις επικρίσεις προοδευτικών, όπως είπε κομμάτων, τονίζοντας ότι του προκαλεί έκπληξη που αυτές οι πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με την οπισθοφυλακή των τραπεζιτών.

Σε ότι αφορά τα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου ανέφερε ως πρώτο την εκταμίευση της έκτης δόσης πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Ως δεύτερο θετικό αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 100 δισ. Ευρώ, για την περίοδο 2012 – 2014. Για το νέο αυτό πρόγραμμα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι περιλαμβάνει όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Συμφωνίας του Ιουλίου, όπως το μειωμένο επιτόκιο,  η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και η περίοδος χάριτος.

Ως τρίτο θετικό αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την απόφαση για αναθεώρηση του PSI, της εθελοντικής δηλαδή ανταλλαγής των ομολόγων,  με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα και τα κράτη δανειστές, αλλά με δυσμενέστερους όρους, λόγω κουρέματος για τις ιδιωτικές τράπεζες. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος με τη στήριξη ύψους 30 δισ. από το δημόσιο τομέα, το οποίο θα γίνει πιθανότατα με την πληρωμή προκαταβολών για τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με νέα.

Τι είπε για την επιτήρηση  

Ο υπ. Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την τακτική και συνεχή παρουσία της τρόικας για να μη δραματοποιείται η κάθε φορά έλευση της με όλα τα προβλήματα που  δημιουργούνται. Τόνισε επίσης ότι η απόφαση της Συνόδου ορίζει ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα και ότι την ευθύνη της εφαρμογής την έχουν η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, ενώ όλοι οι άλλοι βοηθούν.

Σε ότι αφορά τα ερωτήματα γιατί ελήφθη τώρα η απόφαση για το κούρεμα και όχι νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι τώρα απέδωσαν οι θυσίες του ελληνικού λαού και έκανε ειδική αναφορά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Επισήμανε μάλιστα ότι για την απόφαση αυτή δεν ζητήθηκαν νέα ανταλλάγματα και τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να πάρει για το 2011 και 2012.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά θα επιχειρηθεί να αποκατασταθούν αδικίες και να πληρώσουν  ομάδες πολιτών που φοροδιαφεύγουν.

Θα ενισχύσουμε τα Ταμεία

Ο υπουργός Οικονομικών παράδέχθηκε ότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να καταγράψουν μικρές ονομαστικές ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια και την πολιτική βουληση να προχωρήσει στην ενίσχυσή τους.